Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini osudio je u petak na 25 godina zatvora optuženog V. I. jedinstvenom kaznom za slučaj ubistva koje se dogodilo u prostorijama Kosovske obavještajne agencije (KIA) u septembru 2018. godine.

Presudu je saopštila sudija Špresa Hasaj-Hiseni (Shpresa Hasaj- Hyseni).

V. I. je optužen da je lišio života I. S., a zatim je, prema navodima tužilaštva, da bi pobjegao sa lica mjesta, oteo još jednog radnika, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Optuženi je presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godinu za krivično djelo teško ubistvo, tri godine zatvora za krivično djelo otmica i kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja. On je, međutim, jedinstvenom kaznom osuđen na 25 godina zatvora.

Biće mu određen pritvor do pravosnažnosti odluke.

Inače, Osnovni sud u Prištini je 30. juna 2020. zatvorio ovaj slučaj za javnost i medije.

Prema optužnici podignutoj 21. marta 2019. godine, V. I. je optužen da je 4. septembra 2018. godine oko 09:31 u zgradi KIA u Prištini lišio života sada pokojnog I. S., kako se navodi, iz ljubomore, pošto je sada preminuli dan ranije na ručku u šali rekao zvaničnicima KIA-e da će navodno ‘postati veliki’, jer se tih dana očekivalo da će zamjenik direktora KIA biti imenovan.

U optužnici se navodi da je okrivljeni dovodeći u opasnost život sada oštećene F. B., dok je preminuli I. S. bio na radnom mjestu, kao upravnik kuhinje, otišao u kuhinju sa revolverom u ruci, pozvao ga imenom „I“, a kada je pokojnik uzvratio riječima „Naredi čiča“, okrivljeni je odmah pucao dva puta sa udaljenosti od oko tri metra, pogodio ga u lijevu stranu grudnog koša i naneo mu smrtonosne rane, a zatim je sa pištoljem u ruci izašao u dvorište, prišao oštećenoj, stavio joj revolver na glavu i poslao je do svog automobila koji se nalazio na parkingu KIA.

Ovim je optužen da je počinio krivično djelo teško ubistvo.

U drugoj tački optužnice navedeno je da je okrivljeni nakon izvršenja krivičnog djela teško ubistvo oteo F. B., na način da je, dok je oštećena pila kafu u dvorištu zgrade KIA, okrivljeni iznenada izašao iz zgrade sa pištoljem u ruci i prišao joj i pod prijetnjom pištoljem natjerao je da ode do njegovog automobila koji je bio parkiran na parkingu KIA.

Zatim joj je, prema optužnici, naredio da krene ka glavnoj kapiji izlaza iz dvorišta KIA, a čim je stigao na glavnu kapiju zapretio je oružjem pripadnicima obezbjeđenja, obraćajući im se riječima „ubio sam ga, otišao je“.

U optužnici se navodi da je izašao iz automobila, poveo sa sobom oštećenu i sve vrijeme držao oružje na njoj, dok joj je drugu ruku stavio oko vrata, hodao do izlaza iz zgrade, a kada je prišao vratima, otišao je do komande i otvorio vrata i tu ga je zaustavio službenik Š. Š.(Sh. Sh.), dok je službenik E. B., uvidevši to stanje, pao na koljena ispred okrivljenog i obratio mu se riječima „ako hoćeš da ubiješ nekoga, ubij mene“, a okrivljeni u tom trenutku, navodi se, obratio mu se riječima „samo ću tebi dati oružje“, a zatim mu je dao oružje, kada je puštena i oštećena.

On je usljed toga optužen da je počinio krivično djelo otmica.

U trećoj tački optužnice, navedeno je da je okrivljeni od neodređenog vremena do 04. 09. 2018. godine neovlašćeno posjedovao oružje navedene vrste, kojim je izvršio krivično djelo, dok je prilikom upada pripadnika policije, u njegovom stanu pronađen i oduzet revolver tipa „Kolt Amadeus ROSSI SA 38 special“ i nož.

Izvor: Gazeta Express/Kossev