Ne treba propustiti

Bivši ambasador Kosova u Parizu Muhamedin Kulashi kazao je da je kriza u Ukrajini stvorila povoljnu situaciju za dijalog Kosova i Srbije. Ističe da je Putin rekao da će Zapad "skupo platiti intervenciju na Kosovu" i da preko Srbije pokušava da destabilituje Balkan, prenosi Koha.

Kako ističe, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nikada nisu bile jedinstvenije po pitanju Rusije, kao što je sada, i Kosovo tu priliku ne treba da propusti.

"Mislim da je ovo konstruktivan, plodonosan pristup. Ne treba da se plašimo dijaloga. Ne odgovara nam ako puzi. Prošlo je 20 godina od oslobođenja Kosova, međunarodne zajednice koje su pomogle, podsjećaju nas na naše obaveze. Mislim da bi odugovlačenje u dijalogu bilo štetno za nas", rekao je Kulashi.

Prema riječima kosovskog akademika, Srbija je bila u teškoj situaciji kada je morala da odabere stranu.

"Srbija u ovoj situaciji nije mogla drugačije da postupi, jer joj je perspektiva Evropa. Ni Rusija nije zainteresovana da izgubi Srbiju. Ona je želi da je zadrži na svojoj strani", rekao je on.

Upitan da li bi Srbija mogla da izvrši napad na sjever Kosova, Kuljaši je rekao da Srbija ne sme da napravi takvu grešku.

"Srbija ne sme da napravi tu grešku. Način na koji su evropske zemlje, uključujući i SAD, reagovale na rusku agresiju, pokazuje da ne mogu da igraju na tu kartu ili pretpostavkama", dodao je on.

Kulashi dalje navodi je da je Rusija uvijek imala za cilj da destabilizuje Balkan preko Srbije, ali da je za sada zauzeta ozbiljnim problemima koji su joj stvoreni sa situacijom u Ukrajini i sankcijama koje su joj uvedene.

On ističe da, iako ruski predsjednik Vladimir Putin raznim metodama koje su mu na raspolaganju pokušava da destabilizuje region, rizik od vojne intervencije postoji i za druge zemlje, poput Baltičkih.

"Ruske akcije na Balkanu, naravno imaju za cilj destabilizaciju Balkana preko Srbije. Trenutno taj talas ne može da stigne do Balkana, jer ima ozbiljne probleme sa Ukrajinom", rekao je on.

Kulashi je naveo da Srbija ne može da sjedi na dvije stolice.

"Nema više sjedenja na sve dvije stolice, Srbiju evropska zajednica podseća da mora da se pozicionira. To što je Srbija glasala za rezoluciju UN samo je rezultat pritiska", rekao je on i dodao da Eu po prvi put sebe vidi kao evropskog giganta.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline