Šta Lajček radi!?

Bivši premijer Kosova i član Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti, rekao je da Srbija nije promjenila svoj pristup, da se njeno miješanje u život Srba na Kosovu nastavlja i da su ilegalne strukture ponovo aktivirane, prenosi Reporteri.

Hoti je u govoru koji je održao u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje u Evropskom parlamentu u Strazburu u Francuskoj, govorio je o zastoju dijaloga Kosova i Srbije.

Hoti je rekao da Srbija nije promjenila svoj pristup i da su izjave srpske strane zabrinjavajuće za dugoročni mir u regionu.

„Miješanje Srbije u svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu se nastavlja. Ilegalne strukture Srbije na Kosovu su ponovo aktivirane“, rekao je Hoti.

Hoti je dalje kritikovao Evropsku uniju rekavši da nastavlja svoj pristup dijalogu sa "konstruktivnom dvosmislenošću".

„Sadašnja vlada naslijedila je jasno definisan proces dijaloga, sa platformom pripremljenom u sveobuhvatnom procesu unutar Kosova i dogovorenom sa partnerima, koja je jasno definisala principe i ciljeve dijaloga. Pristup prethodne vlade okrenuo je dijalog na pravi put poslije dvije godine zastoja, na kolosijek koji je doveo do samo jednog zaključka a to je  međusobno priznanje. Kao predstavnik opozicije, stalno sam tražio od Vlade Kosova da se dijalog vodi tim pravcem“, rekao je Hoti.

Na kraju on kritikovao specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

„Ne razumijemo šta posrednik EU posreduje u ovom dijalogu. Uz svo dužno poštovanje gospodinu Lajčaku, on nije tu da otvara kancelarije u Briselu kada se strane dogovore da se sastanu. On nije tu da prenosi poruke od jedne strane do druge već da osigura napredak ka konačnom sporazumu o međusobnom priznanju“, zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri