Ograničenje

Količina naftnih derivata koja se može kupiti na kosovskom tržištu ograničena je na nekim prodajnim mjestima, kažu vlasnici kompanija i članovi Kosovskog naftnog udruženja. Neki dobavljači su već prestali da prodaju gorivo Kosovu, prenosi Sinjali.

To se dešava u jeku krize snabdjevanja naftom u Evropi, što je uticalo i na poskupljenje i na međunarodnom tržištu.

Na Kosovu se danas litar nafte prodavao za euro i 68 centi, a benzin do euro i 67 centi, u zavisnosti od privrednog operatera i lokacije. Uprkos cijeni, operateri za gorivo imaju problema da obezbjede taj energent.

Građani Kosova tokom 24 sata potroše od 2,5 do 3 miliona litara goriva, kaže predsjednik Kosovskog udruženja naftaša Fadil Berjani. Prema njegovim riječima, najveća količina goriva na Kosovu dolazi iz Albanije, a slijede Sjeverna Makedonija i Grčka.

Berjani izražava zabrinutost da će se u bliskoj budućnosti na tržištu naći još manje količine naftnih derivata.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, prošle godine na Kosovo je uvezeno više od 410 miliona litara dizela. Derivati benzina nisu uključeni u ovu cifru, prenosi REL.

U cilju zaštite potrošača od velikih kretanja cijena i otklanjanja poremećaja na tržištu nafte i naftnih derivata na Kosovu, Vlada Kosova je 1. marta odlučila da odredi maksimalne prodajne cijene ili marže na veliko i malo. Prema toj odluci, najviša trgovinska marža trebalo bi da iznosi do četiri odsto prodajne cijene, a za trgovce najviše do šest odsto.

Izvor: Sinjali.com/Kosovoonline