Politički analitičar

Prijem Kosova u NATO i EU je na volji najjačih zapadnih zemalja, kaže za Kosovo onlajn politički analitičar Fadil Lepaja, i dodaje da postoji duga saradnja Kosova sa NATO, čije zajedničko djelo su Kosovske bezbjednosne snage.

Lepaja napominje, da je pre napada na Ukrajinu rekao da je sada odlična šansa za Srbiju i Aleksandra Vučića "da se okrene Zapadu i da se odrekne svojih ambicija da dominira silom u regiji, te da se okrene saradnji, uvažavanju i zajedničkom interesu ka Evropskoj zajednici".

"Ako ne, Srbija će se prirodno svrstavati u antizapadne zemlje sa ambicijama da destabilzuje regiju za ruske i za svoje osvajačke interese, u pravcu Kosova i Bosne i Hercegovine, što Zapad neće dozvoliti. Zbog svog vojnog i političkog prisustva, a ponajviše zbog geopolitičke i geostrateške važnosti", kaže Lepaja.

On napominje da je članstvo Kosova u NATO i EU na volji zapadnih zemalja.

"Ako postoje prepreke za učlanjivanje Kosova i BiH u UN i EU, učlanjivanje u NATO je sasvim volja najjačih zapadnih zemalja. Uz to postoji veoma duga saradnja Kosova sa NATO, što više, to što se danas naziva KBS, zajedničko je djelo Kosova i NATO", istakao je Lepaja.

Lepaja smatra da neopredeljena pozicija Srbije po pitanju stanja u Ukrajini otvara put za učlanjivanje Kosova u NATO, što bi, kako kaže, prethodilo učlanjivanju u EU, "jer bi nekoliko, ako ne svih pet zemalja EU koje još ne priznaju Kosovo, preispitale svoj stav".

On dodaje da bi eventualno opredeljenje Srbije prema Zapadu značilo rješavanje međusobnih problema.

"Obe zemlje, Kosovo i Srbija, bi vjerovatno veoma brzo u odnosu na druge, bile primljene u EU. To je ta linija koju je otvorila ruska invazija na Ukrajinu, a koja preti da se širi i dalje, što Srbiju, kao prorusku ili neutralnu čini potencijalnim neprijateljem NATO alijanse, zbog svojih agresivnih ciljeva prema Kosovu i Bosni i Hercegovini, pa i Crnoj Gori. To je linija koja otvara i mogućnost da jedan takav zahtjev bude sasvim realno moguć, ako ne i prije dogovoren", zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online