Politički analitičar

Politički analitičar Fadil Lepaja smatra da će pitanje Zajednice srpskih opština biti riješeno onog trenutka kada se se kosovski Srbi budu ponašali kao građani Kosova, i kada srpski političari počnu da predstavljaju volju naroda, a ne volju države Srbije.

Lepaja je za Kosovo onlajn kazao da pritisak o formiranju ZSO dolazi iz Srbije i drugih koji su zainteresovani da se ceo dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije svede na dijalog o jednom unutrašnjem pitanju Kosova, koje će, kako je najavio Kurti, riješavati sa kosovskim Srbima.  

"Kad se kosovski Srbi budu ponašali kao građani Kosova i kad srpski političari budu predstavljali njihovu volju, a ne volju države Srbije, onda će videti da to uopšte nije toliko problematično pitanje", smatra Lepaja.

On navodi da se dijalog vodi sa ciljem kako bi se odnosi Kosova i Srbije regulisali na bazi dobrosusjedskih odnosa, uzajamnog uvažavanja i regionalne saradnje dva susjeda.

"Kada se sve ove prepreke budu prevazišle, neće biti problema da pripomognu jedna drugoj, umjesto da odmažu u rješavanju statusa manjinskih zajednica na Kosovu i u Srbiji na zajedničkim i evropskim principima", istakao je Lepaja.

Novi izbori i kriza vlade, kaže Lepaja, bar na Kosovu se ne mogu graditi oko tih pitanja o kojima, manje više, postoji "politički i nacionalni konsenzus na Kosovu".

"Mislim da retorika bivših američkih političara ne može da ruši vladu kao što su to učinili za vrijeme Trumpove administracije. Sadašnja američka administracija je podržala dijalog između Kosova i Srbije koji će dovesti do međusobnog priznanja, i koji će otvoriti evropski put za naše dvije zemlje", kaže on.

Lepaja smatra da Srbija samo retorikom i odugovlačenjem pokušava da preživi ovu globalnu krizu, koja se itekako prelama i u našoj regiji.

"Pritisak države Srbije dolazi i preko srpskih političara sa Kosova, koji vode dosta konfuznu politiku, i uopšte nije jasno šta zapravo žele osim što je jasno da žele krizu po svaku cijenu. Sa druge strane, država Srbija pokušava još da dijalog uslovljava unutrašnjim pitanjima Kosova, za šta ima podršku nekih krugova i u EU, ali ne i glavnih država, a pogotovo ne američke administracije. Time pokušava da kupi vrijeme, dok razvoj situacije u Ukrajini i oko Rusije bude jasniji. Mislim da predsjednik Srbije i Vlada Srbije više ne kontrolišu potpuno ne samo srpske političare sa Kosova nego i neke vitalne institucije u samoj Srbiji, i da pokušavaju da prežive ovu globalnu krizu. Pa i samoj Srbiji, koja umjesto mosta između zapada i istoka, rizikuje da se pretvara u barikadu, prvu liniju fronta, ako stvaraoci kriza u regionu uspeju u svojoj namjeri", zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online