Stabilnost u regionu

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Lulzim Peci ocjenio je da put Kosova u NATO ide preko SAD, četiri članice NATO koje nisu priznale nezavisnost Kosova i dijaloga sa Srbijom, prenosi Telegrafi.

Peci smatra da Kosovo ne može mnogo da promjeni stav zemalja koje ga nisu priznale i koje su članice NATO, ali da SAD mogu. Kako je naveo, ključ za članstvo Kosova u NATO je da pridobije podršku američkog Senata i administracije.

"Aplikacija za članstvo je legitimna, a u ovoj situaciji se ova aplikacija može posmatrati iz drugog ugla, jer je Srbija zauzela stav ka svrstavanju sa Moskvom. Kosovo stoji dobro u jednom aspektu jer nam ne treba članstvo u UN da bismo ušli u NATO, ovo je prednost za Kosovo, pošto članstvo u UN ostaje veoma daleka priča", rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, Kosovu je u ovoj situaciji potreban sponzor u NATO i da bi u idealnom slučaju to bi bile SAD i Njemačka. On smatra i da je NATO-u potrebno da Kosovo bude član, zbog stabilnosti.

"Da li je NATO-u potrebno Kosovo u ovom trenutku? Kosovu je to svakako potrebno zbog stabilnosti u regionu, mala je zemlja, ali članstvo može da ima veliki efekat", naglasio je Peci.

Smatra da bi članstvo Kosova u Alijansi amputiralo uticaj Rusije u regionu i donelo veliku sigurnost.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi