Upozorenje!

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova protivi se novoj verziji Zakona o platama, za koju kažu da ima mnogo nedostataka, prenosi Ekonomija onlajn.

Iako im je obećano da će biti dio komisije za Zakon o platama, iz Sindikata kažu da uopšte nisu pozvani.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rahman Jasharaj rekao je da je dogovor bio da Zakon o platama bude završen do kraja marta, jer će u suprotnom Upravni savjet nastaviti sa protestima.

Iz sindikata upozoravaju na štrajk 2. aprila.  

"Ministar Xhelal Sveçla obećao je da će sindikati biti sastavni dio komisije za Zakon o platama, a to se nije desilo. Bio je samo jedan sastanak kada su predstavnici sindikata bili u svojstvu posmatrača bez prava davanja mišljenja. Na osnovu ove verzije Zakona koja je javna, stručnjaci sindikata su se izjasnili protiv ovog zakona jer ima velikih nedostataka", rekao je Jasharaj.

On upozorio i na protest, ako vlada Albina Kurtija ne pozove sindikat na konsultacije o novom Zakonu o platama.

"Dogovor je bio da se konačna verzija završi do kraja marta. To se ne dešava i tražimo od Kurtijeve vlade da sjedne sa sindikatima jer insistiramo da ceo obrazovni sistem ima svoje mjesto u zakonu. Dati su prvi signali Upravnom savjetu i upozorili smo da ćemo početi sa ograničenim protestom pokazujući vladi da smo nezadovoljni, dok će 2. aprila biti kongres sindikata koji će doneti odluku o štrajku od vrtića do univerziteta", rekao je Jasharaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online