Reakcija

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative i nekadašnji zamjenik premijera Kosova Fatmir Limaj reagovao je na izjavu Albina Kurtija, koji je za trenutnu kriznu situaciju okrivio prethodne vlade, istakavši da se ne može uporediti Kosovo sada sa onim od prije 20 godina, prenosi Klan Kosova.

Limaj je rekao da je ovakav govor sraman za Kosovo i naglasio da je prije 20 godina Kosovo bilo u ruševinama i uništeno, bez ikakvih institucija i istakao da je ponosan što su prethodne vlade "iz pepela i prašine" uspjeli da dovedu Kosovo tu gdje je sada.

"Ovaj narativ je sramotan za Kosovo. Prije 20 godina Kosovo nije imalo ništa. Prije 20 godina našli smo Kosovo pretvoreno u pepeo. Kosovo je od 1999. godine bez ikakvih institucija. Šta se tu moglo uzeti za primjer. Ponosni smo što smo ovu zemlju podigli iz praha, iz pepela, okupacije, terora, nasilja, sa našim međunarodnim prijateljima, tamo gdje je danas. Oni ne poznaju istoriju Kosova. Kada je Kosovo nastalo, oni uopšte nisu bili tu", kazao je Limaj za Kurtija i članove njegove vlade.

Ranije je premijer Kosova Albin Kurti rekao da je kada je stupio na vlast zatekao loše stanje na terenu.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline