Odlazak Kosovara

Na hiljade građana Kosova svakog mjeseca podnosi zahtjev za radnu vizu u njemačkoj ambasadi u Prištini, samo u januaru 2022. godine u ambasadi Njemačke na Kosovu 48.962 građana Kosova podneli su zahtjev za radne vize, prenosi Gazeta express.

Sa novim pravilima zapošljavanja koje Njemačka primenjuje za Zapadni Balkan, građanima Kosova se izdaje oko 5.500 radnih viza tokom godine, tačnije oko 450 radnih viza mjesečno, a dobitnike izvlače na lutriji, od onih koji zadovoljavaju uslove.

"Procedura lutrije se svaki put sprovodi kompjuterski u Saveznom ministarstvu inostranih poslova u Berlinu, pod nadzorom više osoba. Za postupak žrebanja u januaru 2022. godine, ambasada je primila ukupno 48.962 prijave", navode iz njemačka ambasade.

Takođe, zbog ograničenja putovanja izazvanih pandemijom kovid-19, Ambasada Njemačke u Prištini je 2020. godine izdala ukupno 18.000 viza.

"To uključuje 8.000 viza za kratkoročni boravak i 10.000 viza za duži boravak. Većina ovih viza je izdata u svrhu spajanja porodice, pošto je ova kategorija izuzeta od ograničenja putovanja u vezi sa pandemijom kovid-19", saopštilili iz Ambasade.

Kako navode, Kancelarija za vize u ambasadi Njemačke u Prištini jedna od najvećih njemačkih kancelarija u svijetu, ali novi zahtjevi prevazilaze njihov kapacitet.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express