Sa vama sam u ovome

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da Kosovo zaslužuje ukidanje viznog režima, ali da to nije jedna od tema tokom dijaloga. Istakao je da je visoki predstavnik EU Joseph Borell strog, ali pravedan, prenosi Koha.

Lajčak kaže da se pitanje viza pominje svaki put kada se sastaje sa čelnicima Kosova i podsjeća da je za viznu liberalizaciju neophodan konsenzus 27 zemalja članica EU.

"Pitanje viza je naravno pitanje koje se javlja svaki put kada smo ovdje. Ja sam sa vama u ovome. Vjerujem da Kosovo zaslužuje da dobije bezvizni režim. Zaslužilo je to odavno. Evropska komisija je rekla je da je Kosovo ispunilo sve uslove. Nije stvar dijaloga, za to je potreban konsenzus 27 država članica. Svaki put kada obavjestim ministre, pokrećem ovo pitanje. Ovo pitanje je bolno. Nadam se da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju što je prije moguće“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

Povodom nedavnih izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepha Borella da je Kosovo manje spremno za dijalog, Lajčak je prokomentarisao da je Borell strog, ali pravedan.

"Borell je, naravno, odgovoran za dijalog, on mnogo bliže prenosi situaciju. On je strog, ali pravedan i prema Kosovu i prema Srbiji. Nismo imali toliko dijaloga prošle godine", rekao je Lajčak.

Zaključio je da dijalog ne vodi o statusu Kosova, već o odnosu Srbije i Kosova.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline