Suđenje Salihu Mustafi

Bivši pripadnik OVK Fatmir Sopi, koji svjedoči na suđenju Salihu Mustafi u Specijalnom sudu u Hagu, rekao je da niko nije maltretiran u objektima u selu Zlaš u kojima su boravili vojnici OVK i da Mustafa nije okrutno postupao ni prema kome, prenosi Koha.

"To se nikada nije moglo dogoditi. Znam ga i prije rata, poznavao sam ga kao bivšeg političkog zatvorenika i nekog ko je doživeo najneljudskije torture srpske vlasti i ne vjerujem da može da primjeni nasilje nad bilo kim iz bilo kog razloga. Nikada u životu nisam čuo ovako nešto o svom saborcu gospodinu Salihu Mustafi", rekao je Sopi drugog dana svjedočenja pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Sopi je odgovarao na pitanja branioca Saliha Mustafe, Juliusa von Bonea, i naveo da OVK nije regularna vojska i da nisu imali uniforme za sve vojnike, ali je dodao da su "srpske paravojne snage zloupotrebile uniformu OVK".

"Uniforma OVK je u mnogim slučajevima bila zloupotrebljena, posebno su je zloupotrebljavale srpske paravojne i vojne snage koje su pod uniformom OVK vršile stravične masakre. Pominjem samo jedan slučaj koji imam na umu kada su pripadnici srpskih jedinica u uniformama OVK u Peći ušli u omladinski lokal i pobili sve te pripadnike svoje nacije, pripadnike Srba, na način da okrive OVK i da je međunarodna zajednica osudi kao terorističku organizaciju jer vrši teror i zločine", kaže Sopi.

Tokom svjedočenja, Sopi je rekao da su vojnici OVK čuvali zgrade u kojima se nalazio štab ili jedinice OVK i da su od njih tražili da se identifikuju ili predstave nepoznatim licima koja su mogla da uđu, a da se ne sjeća da je Mustafa poslao medicinsko osoblje u Zlašu u aprilu 1999. godine.

Sopi je rekao da je od 7. aprila 1999. godine bio angažovan na dužnosti komandanta borbenih dejstava u rejonu Prapaštice i da se do druge ofanzive 18. aprila rijetko vraćao u selo Zlaš.

Fatmir Sopi je 11. svjedok koji svjedoči u procesu protiv Saliha Mustafe i njegovo saslušanje je bilo otvoreno za javnost. Suđenje Salihu Mustafi, koje je počelo 15. septembra 2021. godine, prvo je u Kosovskim specijalizovanim vijećima u Hagu, a do sada je saslušano deset zaštićenih svjedoka Specijalizovanog tužilaštva.

Optužnica protiv Mustafe, koji je prvi pritvorenik Specijalnog suda, potvrđena je 12. juna 2020. godine, a uhapšen je 24. septembra prošle godine, pod optužbom za ratne zločine. Mustafa se u izjavi pred sudom izjasnio da nije kriv.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore