Politika od danas za sutra

Bivši ministar energetike i rudarstva Etem Çeku rekao je da je situacija sa strujom na Kosovu iz dana u dan sve teža zbog neulaganja u energetski sektor, kao i da kriza ne može lako da se prevaziđe, prenosi Klan Kosova.

"Situacija na Kosovu je sve gora, pad blokova stvara tešku situaciju. Drugi razlog je što nismo investirali u energetski sektor, nema novih kapaciteta, blokovi Kosovo A su blokovi koji ne mogu da donesu stabilnost. Plaćamo skupu cijenu jer nismo imali ulaganja u energetski sektor, posebno u oblasti lignita. Bojim se da će se kriza produbiti, to nije kriza koja se može lako prevazići", rekao je Çeku.

Naveo je da su subvencije koje je dala vlada u tom sektoru samo privremeno rješenje.

"Ovaj oblik kojim se planira kupovina struje, subvencionisan sa 75 miliona eura, brze su, hitne intervencije, ali ne rješavaju problem. Ova politika danas za sutra je pogrešna politika, pogledajte koliko miliona eura se spaja za nekoliko mjeseci u energetici, a koliko će još biti spojeno", dodao je on.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko alternativa koje se mogu iskoristiti za izlazak iz te situacije.

"Mora se napraviti dugoročna strategija, moraju se graditi novi blokovi u koncepciji bloka Kosovo A, moramo imati alternativnu energiju u proizvodnji, moramo naći dogovor sa Albanijom", naveo je Çeku.

Smatra da se povećanjem tarifa za energente pokušava, s jedne strane, ublažiti situacija, ali da se, prema njegovim riječima, s druge strane nanosi šteta potrošačima.

On je dodao da energetski sektor ne može da se zasniva na blokovima koji su iz 60-ih godina. Prema njegovim riječima, Kosovo će još dugo plaćati cijenu zaustavljanja izgradnje novih blokova.

Bivši ministar je rekao da povećanje cijena energenata ne obezbjeđuje nesmetano snabdjevanje energentima.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova