Predsjednik Srpske liste

Nisu se održali danas, ali biće održani 3. aprila u svim većinski srpskim sredinama na Kosovu – kada se bude birao predsjednik Srbije. To je obećao danas ministar u Vladi Kosova i predsjednik Srpske liste Goran Rakić u Sjevernoj Mitrovici. Za to vrijeme njegovi sugrađani i pristalice su u autobusima na putu ka više gradova u Srbiji gdje će po prvi put da glasaju van Kosova. Osim novog obećanja, dao je još jedan ultimatum vlastima na Kosovu: Ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet.

Danas se u Srbiji održava referendum za ili protiv izmjena Ustava Srbije. Zaposleni u srpskim državnim institucijama na Kosovu, na poziv svojih rukovodilaca, krenuli su organizovano da glasaju na referendumu, jer „žele“ izmjenu Ustava Srbije. Po prvi put će i taj organizovan put biti duži, ne u školama u kojima su godinama glasali a ispred kojih su se rano jutros okupili, već autobusima za Rašku, Kuršumliju, Vranje i Novi Pazar.

Istovremeno, više od stotinu njihovih sugrađana sa Sjevera i sa centralnog Kosova i gosti iz Kraljeva i Beograda su se okupili u ulici Sutjeska na odavanju počasti još jednom sugrađaninu, na mjestu na kojem je ubijen pre četiri godine. Danas je godišnjica ubistva Olivera Ivanovića.

Srpska lista sa druge strane je zaseban skup, na kojem je Goran Rakić pročitao zaključke, kako kaže srpskog naroda, održala nekoliko stotina metara dalje, ispred sjedišta svoje stranke, a nakon pomena Ivanoviću.

„Srbi čvrsto stoje uz svoju državu“, pročitao je prvi zaključak Rakić, dodajući da Srbi sa Kosova zahtjevaju jednaka prava za sve i neće dozvoliti Prištini da ih tretira kao građane drugog reda.

Srbi sa Kosova opredjeljeni su za mir i život u slobodi ali su zabrinuti zbog odluke Prištine o zabrani referenduma i zapleni materijala.

„Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posljedice koje će na Sjeveru Kosova dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima koje Priština negira Srbima“, naglasio je šef Srpske liste.

Na pitanje kakve će to recipročne mjere Srspka lista da uvede s obzirom na neispunjeno obećanje da će istupiti sa svih nivoa vlasti ukoliko se ne formira ZSO, više puta davano, i kako da građani sada „budu sigurni“, Rakić je odgovorio:

„Uvešćemo sve odluke koje Priština donese na štetu srpskog naroda a koje naziva reciprocitet, i ako 3. aprila ne bude dozvolila, videće i čuće šta znači reciprocitet. Očekujemo i vjerujemo i sigurni smo da će 3. aprila biti održani“.

On je tri puta danas ponovio ovaj uslov, ali je naglasio da nikome ne preti.

„Nikome ne pretimo, mi smo ovdje svoj na svome“, kazao je.

Na pitanje iz Prištine da li će uvoditi barikade ponovo, Rakić kaže da „ne može hipotetički“ da odgovara, ali da je „sve moguće“ i naglašava da govori „u ime naroda sa Sjevera“.

„Kako se bude ponašala Priština prema nama, tako ćemo i mi prema njima“, zaključio je konferenciju za medije na otvorenom.