Ambasador SAD u Srbiji

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill ponovio je da briselski dijalog ne predviđa reciprocitet u pogledu prava Srba na Kosovu i prava Albanaca u Srbiji, preneo je Reporteri.

Hill, koji boravi u posjeti opštinama juga Srbije, rekao je za RTV Aldi iz Preševa, da se pitanje prava Albanaca u Srbiji mora riješiti unutar države.

„Briselski dijalog traje od 2013. godine. Mislim da je EU preuzela veoma težak zadatak i briselski dijalog ne predviđa reciprocitet. Reciprocitet o kome govorite, a koji se tiče albanskih građana unutar Srbije, mora da se riješi unutar Srbije”, rekao je Hill.

On je naveo da u Ustavu Srbije stoji da su Albanci ravnopravni sa ostalim narodima.

“Mnogi ljudi u diplomatskom krugu i dalje obraćaju pažnju na ove probleme. To su problemi koji nas sve brinu i mora da postoji rješenje", rekao je Hill.

Istakao je i da će ceo region imati koristi ako Ohridski sporazum bude uspješno sproveden.

„Dijalog koji je kulminirao Ohridskim sporazumom je o Kosovu i rješenju problema između Kosova i Srbije. Ako bude uspješan, mogao bi da pomogne cijelom regionu. Da pomogne ljudima da stvore nove okolnosti u kojima granice neće dijeliti ljude, već ih zbližavati... Mislim da će dijalog biti podržan od strane širokog spektra ljudi, kako bi se selo za sto i pronašla mirna rješenja za probleme“, zaključio je Hill.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri