Stručnjak za bezbjednost

Komanda za specijalne operacije Sjedinjenih Američkih Država u Evropi saopštila je prekjuče da će u Albaniji biti formiran napredni štab, što će, prema mišljenju stručnjaka za bezbjednost Nuredina Ibishija dovesti do stabilnosti i povećane bezbjednost u regionu, prenosi Telegrafi.

Ibishi ističe da uspostavljanje naprednog štaba u Albaniji znači bezbjednost i institucionalnu stabilnost i dodaje da će to “pružiti veliku podršku Kosovu, s obzirom na prijetnje srpske države i Rusije”.

„Ovo istovremeno podiže bezbjednosnu stabilnost, bilo Albanije, regiona, ali i dijela Evrope od prijetnji i opasnosti koje se zaista dešavaju. Takođe, ovo je deo onoga što se odnosi na interakcije Sjedinjenih Američkih Država, američkih strateških partnera, ali i zemalja regiona od konkretnog slučaja odgovora na pretnju ili rizik koji zaista raste“, kaže Ibiši za Kosovo press.

Prema njegovom mišljenju, geostrateški položaj Albanije veoma povoljan.

„Pored kopnene strane koja ima odličnu i komunikaciju, ima i morski dio. Ovo takođe daje veliku prednost u pogledu mogućnosti interakcije i oblika raspoređivanja snaga u slučaju eventualne operacije Sjedinjenih Američkih Država, odnosno NATO snaga, ali i strateških evropskih partnera u ovom slučaju”, navodi Ibishi.

On naglašava da se Kosovo u posljednje vrijeme suočilo sa brojnim prijetnjama i provokacijama. Stoga će, kako kaže, osnivanje ovog štaba biti velika podrška.

Komanda za specijalne operacije ima jedinu kancelariju u Evropi u Štutgartu, Njemačka. Njen zadatak je planiranje specijalnih operacija američkih vojnih snaga i slanje snaga i provjera da li ostvaruju postavljene ciljeve.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi