Veliko dostignuće

Zamjenik ministra za infrastrukturu Hisen Durmishi nazvao je onlajn testiranje za polaganje vozačkog ispita velikim dostignućem, prenosi Koha.

Durmiši je rekao da se od srede ispit ne održava u klasičnoj formi, kao što je održavan ranije, već kandidati koji polažu sede ispred računara, a softver bira pitanja.

"U međuvremenu, što se tiče bezbjednosti, sigurni smo da koruptivnim metodama niko neće položiti ispit. Ovo eliminiše ljudski faktor. Nije moguće kandidat unapred ima pitanja, jer sada niko ne zna koje pitanje softver bira. U trenutku kada kandidat sjedne ispred računara ima priliku kao fazu testiranja da razume kako sistem funkcioniše. Kada se procedure završe, oni ulaze u formalnu proceduru. Ako pogrešno odgovori na pitanje, ne postoji način da ga ispravi“, rekao je Durmishi.

Prema njegovim riječima, ovo će povećati bezbjednost na putevima, a kandidati ne mogu da prođu bez učenja pravila. Durmishi je naglasio da će se od sada štedeti i na vremenu.

"Ranije su htjeli da privatizuju odjeljenje za vozačke dozvole, ali to se neće desiti. U teorijskom dijelu, korupcija je eliminisana. U praktičnom dijelu još uvijek postoje mogućnosti za razne manipulacije. Tokom ove godine preduzeli smo neke mjere kako bismo sistem učinili sigurnijim. Kasnimo u ovom aspektu, ali ovaj sistem unapređujemo", rekao je Durmishi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore