Koha Ditore

Ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gërvalla-Schwarz u prvi mjesecima njene vlade pratile su konstantne greške na Twitteru i Facebooku i gafovi u javnosti, prenosi Koha.

Jedna od grešaka je bila kada ministarka, izražavajući saučešće povodom smrti bivšeg komandanta Kfora na Kosovu Klausa Reinhardta, navela da je on prvog komandanta te NATO misije, iako je prvi komandant bio ser Michael David Jackson. Ta objava na Facebooku je kasnije ažurirana i prepravljena.

Kada se dogodila eksplozija u bolnici u Tetovu, Gërvalla-Schwarz je davala izjavu i izjavila saučešće porodicama poginulih. U istoj objavi na Twitteru, umjesto da označi ministra spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, označila je navijača i fana fudbalera Zlatana Ibrahimovića. I ta greška je kasnije izmjenjena.

Takvi ispadi su mogli i da se vide na zvaničnom nalogu Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore na Tviteru. Na tom nalogu je postavljena fotografija generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, uoči njegove posjete Kosovu 1. jula, ali umesto zastave NATO okačena zastava UN na tri mjesta.

Isto se dogodilo i kada je MSP uputio čestitku za Dan nezavisnosti Andore, a u objavi je bil postavljena zastava Moldavije.

Ministarstvo spoljnih poslova i ministarka Gërvalla-Schwarz su i ranije bili kritikovani zbog svojih objava na Twitteru, posebno zbog onih na engleskom koje imaju veze sa Rusijom, jer su često izgladale kao da su prevedene pomoću " Google Translate".

Pored grešaka u sadržaju objava, često je Kosovo predstavljeno i kao supersila, koja je spremna da pomogne SAD, NATO i EU da zaustave napad na Rusiju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri