Stručnjak za bezbjednost

Interesovanje Danske i najava potpisivanja sporazuma sa Kosovom o premještanju 300 danskih zatvorenika u Gnjilane dobar je znak za naše pravosuđe, izjavio je stručnjak za bezbjednost Drizan Shala za Reporteri.

"Ova situacija je pokazatelj da je u oblasti pravosuđa Kosovo pokazalo profesionalizam u pogledu bezbjednosti i brige o zatvorenicima. Takođe, može se reći kosovski kazneno-popravni sistem ima najviši nivo profesionalne demokratije. Ovo je poruka da bi druge institucije Kosova trebalo da dostignu evroatlanski nivo i da iskoriste ovaj adut na putu ka integracijama“, kaže Shala.

On dodaje da ostaje da se vidi kako će ovaj sporazum biti ostvaren budući da bi trebalo doći do premještanja zatvorenika iz jednog zatvora u drugi što stvara zabrinutost u pogledu javne bezbjednosti.

"Procjenjujem da će ovaj sporazum uticati na druge zatvore koji će podizati standard u odnosu na ono što će Danci zahtjevati“, pojasnio je Shala.

Takođe, kako navodi, neophodno je obezbjediti određeni nivo sigurnosti kada su u pitanju posjete porodica danskih zatvorenika.

"Trebalo bi da se zna na koji način će porodice ovih zatvorenika dolaziti u posjetu, gdje će se sretati i da može doći do situacije koja bi mogla da ugrozi bezbjednost“, rekao je on i dodao da bi ova tačka trebalo da bude potpuno transparentna i predstavljena javnosti od strane Ministarstva pravde.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri