Bivši predsjednik LDK

Bivši predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da je priznanje pojedinih država i članstvo u međunarodnim organizacijama Kosovo dobilo zahvaljujući prije svega zalaganju SAD, prenosi Reporteri.

Mustafa je tako reagovao na govor Vjose Osmani u Skupštini tokom kojeg je ona, između ostalog, poručila da je je jednogodišnji moratorijum koji je propisan Vašingtonskim sporazumom neustavan.

On je podsjetio da Kosovo nije uspjelo da se pridruži nijednoj organizaciji ni nekoliko mjeseci nakon isteka Vašingtonskog sporazuma.

"Bez SAD ne bismo bili nigdje. To je činjenica koju svi znamo. Moglo bi da se pomisli da je moratorijum koji je propisan Sporazumom u Vašingtonu ugrozio ustavni poredak Kosova, ali smatram da je ta izjava Vjose Osmani beskorisna. Prazna. Zato što niko nije čekao u redu da se pridružimo i što institucije Kosova, ni nakon formalnog isteka moratorijuma, nisu aplicirale za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, izjavio je Mustafa.

Naveo je i da takve izjave nisu ništa drugo nego posljedica unutrašnje ogorčenosti i netrpeljivosti i da štete partnerstvu Kosova sa SAD.

"Amerika je svjetski lider koji djeluje na temelju globalnih interesa i svjetske demokratije. Oni veoma dobro poznaju Ustav Kosova. Juniori koji su trenutno zaduženi za institucije naše zemlje to treba da znaju, a ne da izdaju takve kvalifikacije. Ali ako je neko uvjeren da se Kosovo može pridružiti međunarodnim organizacijama bez američke podrške, hajde da pokušamo. Ako neko smatra da je ustavni poredak ugrožen, dužan je da ga štiti. Od koga? U ovom slučaju, riječ je o našem strateškom savezniku koji je imao odlučujuću ulogu kada smo pravili državu. Sumnjam da će Kosovo moći da se pridruži međunarodnim organizacijama čiji lideri nas svakim danom sve više izoluju. Niti sami možemo da dođemo do novih poznanstava", prokomentarisao je Mustafa i dodao da, nažalost, hartija i mikrofon sve podnose, ali ne i zdrav razum.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri