Prištini prijeti nestanak grijanja

Tehnički problem u Kosovskoj energetskoj korporaciji sve su veći, a prema pisanju lista Infokusi, poslije pada bloka B2, iz ove korporacije upozoravaju da je u opasnosti i "Blok B1" termoelektrane "Kosova B", prenosi Gazeta express.

Prema navodima ovog lista, u "Bloku B1" su se pojavili tehnički nedostaci i postepeno ova elektrana se približava gašenju proizvodnje.

Kosovu večeras prijeti opasnost da ostane sa minus 550 megavat sati struje iz domaće proizvodnje.

Pored energetske krize na nacionalnom nivou, poslije pada dva bloka "Kosova B" Priština rizikuje da ostane bez centralnog grijanja.

U ovom gradu jedini izvor centralnog grijanja je na paru koju proizvode ova dva bloka "Kosovo B".

Trenutno, lokalna proizvodnja električne energije u KEK-u iznosi oko 360 megavat sati električne energije, dok je potrošnja trenutno dostigla 1200 megavat sati električne energije.

Ova energetska kriza pogoršava budžetsko opterećenje, s obzirom da je trenutna tržišna cijena zabilježila najveći rast ikada. Trenutno je na berzama cijena megavat sati struje oko 300 eura.

Na alarmantnu situaciju upozorila je i ministarka privrede Artane Rizvanolli, koja je rekla da je zbog povećanih zahtjeva za energentima i visokih uvoznih cijena Kosovo u vanrednom stanju.

"Imali smo relativno dobru situaciju, s obzirom da smo se od početka novembra oslanjali uglavnom na naše proizvodne kapacitete KEK-a i oni su bili dovoljni da pokrijemo lokalnu potražnju. Očekivano sa zahlađenjem vremena i povećanjem potražnje za električnom energijom, povećana je i potražnja za uvozom. Uvozna cijena struje je veoma visoka, što dovodi do vanredne situacije", rekla je Rizvanolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express