Simptomi i kako ga izbjeći

Specijalist za zarazne bolesti Hamdi Ramadani je u izjavi za IndeksOnline rekao da je sezonski grip sličan virusu Covid-19.

Rekao je da se samo laboratorijskim pretragama može znati je li pacijent bolestan od Covid-19 ili sezonske gripe.

Ramadani je dodao da se bilježi veći priliv pacijenata koji su pomoć potražili u Centrima porodične medicine.

“Prema informacijama govori se o većem prilivu oboljelih od sezonske gripe, a u odnosu na Covid-19 koji ovih dana nije toliko prisutan na Kosovu, kod nas dominira sezonska gripa.

U mnogim situacijama simptomatologija i tok bolesti su isti. Sezonski grip i Covid-19 imaju mnogo sličnosti. Samo laboratorijski testovi mogu potvrditi imamo li posla sa sezonskom gripom ili Covid-19”, rekao je Ramadani.

Ramadani je kazao koji su simptomi sezonskog gripa.

“Građani trebaju biti oprezni, simptomi sezonske viroze su: visoka temperatura, glavobolja, gubitak apetita, bolovi u zglobovima i disajnim putevima uz kašalj, grlobolja. Ovo je slično Covid-19 i dobro je da se djeca i starije osobe vakcinišu protiv covid-19", dodao je Ramadani.

Inače, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je jučer pozvao na dodatan oprez protiv sezonske gripe.

Od 1. oktobra 2021. do 9. decembra 2021. u Nacionalnom institutu za javno zdravlje prijavljeno je ukupno 9.788 slučajeva bolesti sličnih gripi, 2.033 slučaja akutnih respiratornih infekcija i 57 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije.