Ministarka ekonomije

Ministarka ekonomije Kosova Artane Rizvanolli izjavila je da je integracija sektora električne energije Kosova i Albanije ključna orijentacija i strategija vlade, prenosi Albanian post.

Prema njenim riječima, Albanija i Kosovo su zavisni od uvoza kako bi građanima bilo garantovano snabdjevanje električnom energijom.

"Integracija energetskog tržišta će nam omogućiti da resurse koje svako od nas ima iskoristimo na najoptimalniji način, usljed čega će naši sistemi moći bolje da se nose sa fluktuacijama u potražnji za snabdjevanjem električnom energijom na Kosovu i u Albaniji", rekla je Rizvanolli, na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Istakla je da Kosovo i Albanija u velikoj mjeri zavise od jednog izvora energije, što znači da je obema stranama potrebna diversifikacija resursa, kojoj se ne može pristupiti bez angažovanja privatnog sektora.

Rizvanolli je naglasila da je energetski sektor jedan od glavnih stubova ekonomskog razvoja, ali da iz različitih razloga i okolnosti nije privukao potrebne investicije, kako bi se dugoročno obezbjedilo snabdjevanje električnom energijom.

"Shodno tome, jedna od mojih glavnih odluka kao ministra ekonomije bila je stvaranje nove radne grupe za početak izrade nove strategije za Kosovo u cilju dekarbonizacije energetskog sektora do 2050. godine, povećanje udjela obnovljivih izvora energije i povećanje regionalne saradnje u energetskom sektoru", zaključila je Rizvanolli.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline