Ravnopravan odnos

Demokratski institut Kosova (KDI), u saradnji sa Odborom za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu, organizovao je javnu diskusiju na temu "Trgovinske barijere između Kosova i Srbije", prenosi Ekonomia Online.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajdari, rekla je da se prema Kosovu primjenjuje neravnopravni tretman u odnosu na Srbiju. Prema njenim riječima, neprihvatljivo je da se zemlja u CEFTA-i i dalje predstavlja preko UNMIK-a, dodajući da su se povodom ovog pitanja obratili i ovoj instituciji.

Govoreći o trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom, ona je rekla da je još potrebno raditi na pripremi institucija ukoliko žele da primjene takvu mjeru.

Hajdari tvrdi da reciprocitet treba da bude i u politici, a ne samo povodom trgovinskih pitanja, dodajući da će svakim instrumentom biti zaštićeni domaći proizvođači.

„Kosovo mora da igra konstruktivnu ulogu u bilateralnom dijalogu. Kosovo nije pravilno predstavljeno. Zašto Kosovo nije zatražilo odlazak UNMIK-a preko CEFTA-e. Kosovo je predstavljeno preko UNMIK-a. Još uvijek čekamo da se CEFTA obrati povodom našeg pisma. Nastavićemo da insistiramo da se Kosovo tretira ravnopravno. I ovo pismo je poslato u septembru, a tim povodom je bilo reakcija iz  Srbije“.

„Vlada je posvećena svakom instrumentu da zaštiti naše proizvođače. Reciprocitet vidim u predstavljanju Kosova u politici, a ne samo povodom pitanja trgovine“.

Predsjedavajući Komisije, Ferat Šalja (Shala) rekao je da su trgovinske barijere između dvije zemlje u posljednje vrijeme još više porasle, pa bi ovakva diskusija mogla da posluži u pronalaženju rješenja.

Predstavnik KDI, Violeta Hadžoli (haxholli), rekla je da kontinuirano pružaju pomoć skupštini – da ojača svoju ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija.

Iako je rekla da su kosovske kompanije veoma oštećene barijerama susjedne države, ona je zahtjevala da ekonomska pitanja ne budu dio političkih sukoba, prenosi EO.

„Pitanje barijera između dvije zemlje je uvijek bila tema. Pitanje odnosa Kosova i Srbije bila je jedna od tema oko koje se politički spektar nije složio. Trenutno ne postoji reciprocitet i kompanije se suočavaju sa izazovima. Kosovo je primjenilo zaštitne mjere protiv Srbije 2011. godine“.

„Tada je to bio razlog da Srbija prihvati carinski pečat. Hotijeva vlada je ukinula trgovinski reciprocitet. Sada imamo novu Vladu koja je izjavila da će uspostaviti trgovinski reciprocitet sa Srbijom, ali još uvijek nema odluke. Ministar je upozorio da će proizvodi koji ulaze u Srbiju biti ispitani. Ono što smo identifikovali jeste da ova tema ne treba da postane tema političkih sukoba“.

Izvor: EkonomiaOnline/Kossev