Šamar Kurtijevoj vladi

Američki profesor i politički ekspert za Balkan Daniel Serwer je u intervjuu za Reporteri rekao da je jedan od razloga što Bijela kuća nije pozvala Kosovo na Samit demokratije - korupcija, iako se aktuelna vlast na Kosovu bori protiv toga.

On je istakao i razloge koji su, prema njegovim riječima, izostavili Bosnu i Hercegovinu i Srbiju sa liste gostiju samita.

"Svako ima svoje izazove: za Kosovo je najveća korupcija, a za Bosnu i Hercegovinu, ključno pitanje je ustav, koji osigurava dominaciju etničkih nacionalističkih političkih partija. U Srbiji, pored sudova i medija, postoji nepriznavanje njene prošlosti i pokušaji uticaja u susjednim zemljama“, rekao je bivši američki diplomata Daniel Serwer.

Američki stručnjak za balkanska pitanja je dodao da nijedna od ovih zemalja nema potpuno konsolidovanu demokratiju, ali da je naglasio da Kosovo i Bosnu i Hercegovinu ne bi svrstavao u istu kategoriju kao Srbiju.

„Nijedna od ovih zemalja nije potpuno konsolidovana demokratija, iako bih Kosovo i Bosnu i Hercegovinu svrstao u drugu kategoriju od Srbije, koja je de fakto vratila autokratsku kontrolu nad medijima i sudovima. To nije tako na Kosovu i u Bosni i Hercegovini“, rekao je Serwer.

Smatra da to što Kosovo, BiH i Srbija nisu dobile poziv, treba da shvate kao poruku.

"To treba shvatiti kao poruku. Ako želite da budete u demokratskom klubu, morate da obezbjedite ne samo slobodne i poštene izbore, već i otvorenije i pluralističko društvo“, rekao je on.

Kako prenosi Reporteri, stav Vlade Kosova po ovom pitanju, nisu uspjeli da dobiju.

Analitičar Blerim Latifi smatra da razlog zašto SAD nisu pozvale Kosovo, leži u oklijevanju Vlade da primjeni Vašingtonski sporazum i odbijanja projekta gasovoda.

"Kosovo nije pozvano, ne iz razloga vezanih za demokratski sistem, već zbog nevoljnosti vlade da primjeni Vašingtonski sporazum i odbijanja projekta američkog gasovoda. Često ličimo na ono dijete koje, znajući da ima punu ljubav svog oca, ne može da zamisli da jednog dana može biti kažnjeno za probleme koje pravi s vremena na vrijeme“, smatra Latifi.

S druge strane, prema novinaru Adriatiku Kelmendiju, stavljanje Kosova u grupu sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom je 'najteži šamar' za Kosovo.

"Najgora vijest o Kosovu desila se danas. To što nas je Bidenova Amerika stavila u grupu sa Vučićevom Srbijom, Dodikovom Bosnom i Hercegovinom i Orbanovom Mađarskom je najteži šamar koji možemo da primimo. Nepozivanje na Samit demokratije je odgovor Bijele kuće na veliku spoljnopolitičku neodgovornost Kosova. Ako nas ovaj šamar ne osvjesti, onda zaista ne zaslužujemo bolje – ostajemo poludržava/pola siledžija, jedini bez vizne liberalizacije, bez članstva u međunarodnim organizacijama, zatvarajući oči jedni pred drugima u getu", izjavio je Kelmendi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri