Agencija za hranu i veterinu

Od početka ove godine, Agencija za hranu i veterinu (AHV) uništila je oko 550 tona neispravnih proizvoda, pretežno hrane i pića, prenosi Ekonomija Online.

Portparol AHV Lamir Thaçi kaže da je glavni fokus te institucije održavanje bezbjednosti hrane, jer će svaki proizvod koji ne ispunjava kriterijume za potrošnju biti uništen.

"Tokom naših zvaničnih terenskih kontrola iz prijava potrošača ili privrednih subjekata za proizvode koji ne zadovoljavaju tržišne uslove, uništili smo ove godine oko 550.000 kilograma hrane i pića. Svaki proizvod koji ne ispunjava zakonske kriterijume za potrošnju, taj proizvod se uklanja sa tržišta i uništava u prisustvu inspektora Agencije za hranu i veterinu. U zavisnosti od vrste proizvoda, oni podležu kontroli nadležnog inspektora oblasti koju kontroliše", rekao je Thaçi.

Thaçi je istakao da opština Priština prednjači u slučajevima uništenja, iz različitih razloga, ali kaže da nisu isključeni ni drugi gradovi.

On kaže da najveći dio robe koja ne odgovara kvalitetu pronalaze sanitarni inspektori i tu spada piće, ali je veliki procenat i robe koju kontrolišu drugi sektori, kao što su proizvodi životinjskog porijekla i fitosanitarni sektor.

"U stvari, imamo najveću statistiku od sanitarne inspekcije koja uključuje razna pića, zatim imamo oko 50 hiljada kilograma koje je uništio sektor veterine, koji uključuje samo proizvode životinjskog porijekla, a iz fitosanitarnog sektora imamo nekoliko vrsta odloženih pića. Svakako da imamo finansijski materijal i druge pripreme koje su za zaštitu bilja", rekao je Thaçi.

Thaçi je naglasio da je povećanje broja inspektora povećalo učestalost inspekcija za različite sektore.