Ministarka pravde

Primjena Zakona o naknadi štete žrtvama zločina od 2019. godine je napredovala, ali za žrtve zločina nedostaju informacije od strane institucija o njihovom pravu na odštetu, prenosi Koha.

Na okruglom stolu koji je organizovao Kosova za pravdu (KLI), uz podršku američkog State departmenta, u okviru "Nedjelje žrtava sločina", na temu "Izazovi u primjeni Zakona o obeštećenju žrtava krivičnih djela", ministarka pravde Albulena Haxhiu je rekla da je izmjena zakona koji će omogućiti veće mogućnosti za obeštećenje žrtava raznih krivičnih djela u fazi finaliziranja, dok će rokovi za podnošenje zahtjeva za obeštećenje biti duži.

Zabrinjava, prema njenim riječima, koliko malo institucija informiše građane o njihovim pravima kao žrtava zločina i koliko je zahtjeva za odštetu odbijeno.

Haxhiu je dodala da su u Komisiji za obeštećenje žrtava krivičnih djela u posljednjih šest mjeseci odštetu zatražile 22 žrtve, ali da postoji neslaganje sa stvarnim brojevima, jer je, kako je rekla, tokom ove godine povećan broj slučajeva nasilja.

Izvršni direktor KLI Ehat Miftaraj rekao je da je Kosovo posljednjih godina postiglo napredak u primjeni Zakona o nadoknadi štete žrtvama zločina, dodajući da postoje neka tehnička pitanja koja zahtevaju posvećenost.

"Koliko vidimo, postoji napredak i konstruktivan i kooperativan pristup između institucija da pokriju ovu oblast koja je osjetljiva i važna za svaku žrtvu zločina na Kosovu. Na osnovu izvještaja vidjećete da su problemi uglavnom tehnički, koji se uz malo angažovanja institucija mogu popraviti i mogu ići u pravcu onoga što smo rekli da se napreduje do najvišeg stepena", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore