Specijalni sud

Specijalizovana vijeća u Hagu izdala su nalog Policiji Kosova da detaljno odgovori da li može da efikasno sprovede sve dalje naloge suda u slučaju puštanja iz pritvora nekadašnjih lidera OVK Veselija, Krasniqija i Selimija, a Apelacioni sud i dalje razmatra zahtev odbrane Hashima Thaçija koja je uputila isti zahtjev, prenosi Ekonomiaonlajn.

Od njihovog hapšenja i slanja u pritvor u Hag, odbrana Thaçija i drugih u više navrata su podnesili zahtjeve u kojima su tražili da se optuženi brane sa slobode.

Policija Kosova prema nalogu koji je 8. oktobra izdao sudija za prethodni postupak Nicolas Guilhot ima rok do 22. oktobra da odgovori na zahtjev Specijalizovanih vijeća za Kosovo da li su u stanju da efikasno sprovede sve dalje naloge suda u slučaju puštanja iz pritvora nekadašnjih lidera OVK, koji su optuženi za ratne zločine.

U zahtjevu sudije za prethodni postupak, nalaže se Policiji Kosova da, kako je navedeno u Aneksu naredbe, pruži informacije o ovlaštenjima i sposobnosti da ograniči kretanje pojedinaca u slučaju otpuštanja, da ih nadgleda i ograniči u komunikaciji, da kontroliše njihov kućni pritvor i sprovođenje svih daljih mjera privremenog puštanju na slobodu.

Isti zahtjev podneli su i odbranu bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, ali, kako je za T7 potvrdila Kancelarija specijalizovanog tužioca, Apelacioni sud ga još razmatra.

U Specijalizovanim komorama kažu da se ova naredba ne odnosi na garancije treće države.

Izvor: Kosovo Onlajn/Ekonomia online