Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova je reagovala povodom održavanja Samita nesvrstanih u Beogradu, ističući da Srbija zloupotrebljava status zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih sa ciljem da 'iskrivi' istinu o Kosovu.

Osmani je na Facebooku podsjetila da je Kosovo priznalo znatan broj članica Pokreta nesvrstanih, a ostale je pozvala da "ne padaju na propagandu Srbije".

"Srbija nastavlja svoje napore da lažnim narativima i argumentima potkopa državu Kosovo. Pod vođstvom Slobodana Miloševića, Srbija je izazvala nasilno razbijanje Jugoslavije, genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje temeljnih principa Pokreta Nesvrstanih. Međunarodni sud pravde 2010. godine je potvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo. Stoga pozivam sve države koje su u Pokretu Nesvrstanih, a koje ne priznaju Kosovo, da se vode ovim tumačenjem Međunarodnog suda pravde, a ne propagandom Srbije koja se nije riješila Miloševićevog mentaliteta", napisala je Osmani.

Osmani zahtjeva da Srbija odustane da, kako kaže, podriva međunarodnu poziciju Kosova.

"Da bi doprinela dobrosusjedskim odnosima dvije zemlje, Srbija mora da odustane od napora da podriva međunarodnu poziciju Kosova kroz lobiranje protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznanja nezavisnosti Kosova od drugih država", smatra Osmani.

Ističe da cijeni podršku koje pojedine članice Pokreta nesvrstanih pružaju Kosovu.

"Republika Kosovo cijeni podršku koju nam pružaju pojedine zemlje na putu ka slobodi i nezavisnosti. U ovom kontekstu, nadam se da će zemlje koje učestvuju na samitu u Beogradu jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrebi ovaj skup protiv Republike Kosovo i drugih država u regionu", napisala je Osmani na Facebooku.
 
Izvor: Kosovo Online