Kazne!

Vlasnici automobila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka (8. oktobra) da preuzmu naljepnice na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će preljepiti državne simbole.

Isto ovo važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, navode za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Jeta Tela, šefica kabineta i viša politička savjetnica ministra unutrašnjih poslova Kosova, Xhelala Sveçle je za RSE istakla da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju preljepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Tela je objasnila da se bijele naljepnice mogu preuzeti na nekom od 13 graničnih prelaza ili u Centrima za registraciju vozila.

U međuvremenu su poslanici u Skupštini Kosova iz redova opozicionih partija kritikovali sporazum Kosova sa Srbijom o registarskim tablicama uz ocijenu da su njime legalizovane tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), i tako dalje, ali je ipak njaviše onih KM (Kosovska Mitrovica) i one se koriste samo na sjeveru Kosova.

Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute prije deset godina na osnovu Briselskog sporazuma i za kosovske vlasti su nelegalne.

Zamjenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bislimi je ranije objasnio da će se KM tablice tolerisati još šest mjeseci, dok se ne pronađe konačno rješenje.