Mjere Vlade Kosova

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio da gradonačelnici podržavaju nove mjere za suzbijanje pandemije kovid-19 i da od danas u opštinske institucije mogu samo vakcinisani službenici ili sa PCR testom, prenosi Gazeta express.

"Nakon zahtjeva Asocijacije kosovskih opština od ove nedjelje počeo je proces vakcinacije, ovo je bila saradnja i koordinacija sa Ministarstvom zdravlja gdje su svi gradonačelnici uticali na interesovanje građana za vakcinaciju. Još jedan zahtjev na sastanku bio je da vakcinisani imaju lakši pristup ustanovama, tj. da bi trebalo da imaju neku vrstu olakšanja u pogledu dobijanja usluga, vezano za ugostiteljstvo čiji je zahtjev bio da se radi i u zatvorenim prostorijama, jer njihov rad utiče na lokalni ekonomski razvoj“, rekao je Ibrahimi u intervjuu za Kosovo press i dodao da je ministar zdravlja Arben Vitia obećao da će o tome razgovarati sa Asocijacijom u narednim nedjeljama.

Ibrahimi je naglasio da gradonačelnici podržavaju nove mjere, jer je zdravlje građana prioritet.

„Procjenjuje se da broj zaraženih opada, ali i da se broj smrtnih slučajeva ne smanjuje. Nadamo se da će sprovođenje mjera smanjiti broj zaraženih, ali važno je da se broj preminulih od posljedica virusa smanji", rekao je Ibrahimi.

"S obzirom na novozaražene među kojima su oboljela djeca do 9 i od 9 do 16 godina, razumno je da se nastava odloži za još dvije nedjelje", naglasio je Ibrahimi.

„Svi gradonačelnici i direktori opština koji su bili prisutni na ovom posljednjem sastanku sa ministrom Vitom obećali su da će se o svemu dogovorenom i o sprovođenju mjera dogovoriti na lokalnom nivou i uvjereni smo da od sutra nijedan opštinski funkcioner koji nije vakcinisan, nema PCR test ili serološki test, kako je opisano u preporukama koje dolaze sa centralnog nivoa, neće moći pristupiti opštinskim institucijama, ovo je vladina odluka koju će gradonačelnici poštovati“, rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express