PROBLEM MNOGIH

Loše držanje, spuštena ramena, pogrbljenost, ne samo da narušavaju cjelokupni izgled, nego mogu i nepovoljno utjecati na zdravlje.

Način na koji sjedimo ili stojimo ključan je za zdravu kičmu i život bez boli.

Bolovi u leđima jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80 posto populacije tokom života ima barem jednom bolove na tom dijelu tijela, navode zdravstveni stručnjaci.

Kako bi objasnila važnost držanja za naše fizičko i mentalno zdravlje, Julie Jennings, neovisna radna terapeutkinja, podijelila je za The Mirror kako možete prepoznati imate li loše držanje i šta to može značiti.

Loše držanje može izazvati haos u zdravlju, naročito ako se ne pozabavite njim.

- Pogrbljeno sjedenje na sofama i nad stolovima štetno je za zdravlje. Od bolova u leđima i vratu do probavnih problema, loše držanje može dovesti do nekih neugodnih dugoročnih učinaka koji se mogu pogoršati kako starite - navodi Jennings.

Julie naglašava kako produžena ukočenost zglobova i mišića može dovesti do ograničene pokretljivosti, gubitka funkcije i neovisnosti, artritičnih stanja, respiratornih bolesti, problema s mjehurom i crijevima te povećanog pritiska na srce i krvožilni sistem.

Kako uraditi test?

Ako niste sigurni u kvalitet svog držanja, možete uraditi jednostavnu provjeru. Julie savjetuje sljedeće:

- naslonite potiljak na zid, postaviti pete na 15 centimetara od zida, stražnjica i ramena moraju dodirivati površinu zida.

Ako imate dobro držanje, razmak između vrata i donjed dijela leđa trebao bi biti manji od pet centimetara od zida. Veći razmak ukazuje na loše držanje i krivu kičmu.

Ako je vaše držanje razlog za brigu, još nije kasno da počnete razvijati i poboljšavati navike - djelovanjem sada možete usporiti negativne učinke lošeg držanja, a u nekim ih slučajevima i potpuno zaustaviti.

Vježbe za bolje držanje

Redovno istezanje pomaže vam da izgradite snagu stavljanjem mišića u rad. Postoji puno različitih vrsta istezanja koja odgovaraju svim različitim nivoima fleksibilnosti i pokretljivosti.

Kako biste poboljšali držanje, pobrinite se da se usredotočite na istezanja koja ciljaju leđa, vrat i tzv. core mišiće (centralni dio tijela). Ako niste sigurni odakle započeti, možete pratiti jednostavne upute na YouTubeu ili se uključiti u kurs joge za početnike - savjetuje Jennings.

Vremenom, mnogi od nas razviju ono što je poznato kao udobno držanje - najudobniji položaj koji zauzimamo u određenom sjedenju, ali u mnogim slučajevima ovaj položaj nije podrška.

- Da biste vježbali pravilno sjedenje, bilo da se radi o kauču, radnom stolu ili fotelji, svjesno se potrudite sjediti ravno sa stopalima na podu s koljenima savijenim pod uglom od 90 stepeni. Glava bi vam trebala biti u ravnoteži iznad ramena, ne nagnuta prema naprijed, a kičma bi trebala slijediti svoju prirodnu zakrivljenost - navela je Jennings.

Izvor: Faktor/The Mirror