Neprihvatljivo

Odlaganje ili održavanje lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar biće tema današnjeg sastanka čelnika političkih partija sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a prema riječima predstavnika opozicionih partija koji su potvrdili učešče na ovom sastanku, njihov stav je da lokalne izbore ne treba odlagati, prenosi Reporteri.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gashi kaže da je zahtjev za odlaganje izbora neprihvatljiv.

"Mi ćemo prisustvovati sastanku i dati svoje primjedbe. To je nerazuman i nepotreban zahtjev, mi smo kao LDK protiv toga, jer tada ne bi imali legitimitet bilo koja lokalna institucija i nedostatak legitimiteta bi izazvao velike probleme", kaže Gashi.

On ističe da bi aktuelna Vlada trebala da se što efikasnije pozabaviti upravljanjem pandemijom koronavirusa, a ne da pokušava da odloži izbore.

"Ako se radi o sigurnosnim pitanjima od koronavirusa, tada se moraju poduzeti preventivne mjere, distanca, mali skupovi, kampanja se može potpuno ukloniti, postoji mnogo rješenja. Nijedna država na svijetu ih nije otkazala i mislim da ni mi to ne možemo učiniti", kaže Gashi.

Sličnog mišljenja je i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj koji smatra da odlaganje izbora nije adekvatno rješenje.

"Ako se izbori odlože, postoje velike posljedice po lokalnu vlast. To će praktično biti upražnjena vlast, opštine će imati upravljanje kojem ističe rok trajanja. Mogućnost da dođe do zloupotreba i da nema dobrog, efikasnog upravljanja je veoma velika“, kaže Dreshaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo je održalo opšte izbore u pandemiji i trebalo bi ih ponovo održati.

"Ne mislim da je to dovoljan razlog da trenutna situacija sa koronavirusom bude razlog za odlaganje izbora, jer će se postaviti praktično i logično pitanje: nakon koliko vremena će izbori biti organizovani? Nismo sigurni kada će pandemija prestati ako se ne izvrši masovna vakcinacija stanovništva", kaže Dreshaj.

Radio Slobodna Evropa je pokušao da dobije odgovor od Demokratske partije Kosova, ali zvaničnici ove stranke nisu odgovorili.

Dok u kancelariji za informisanje Pokreta Samoopredjeljenje, stranke koja vodi Vladu Kosova, kažu da su zdravstvene institucije te koje daju pravu ocenu po ovom pitanju.

Ipak, Albert Krasniqi iz organizacije Demokratija Plus kaže da se uz ovaj pravni okvir koji Kosovo ima, izbori ne mogu odlagati, bez obzira na volju predsjednika ili bilo koje od političkih partija.

Krasnicqi kaže da ni Ustavom ni zakonima nije utvrđena nadležnost predsjednika da poništi ili odloži izbore. Prema njegovim riječima, predsjednik ima samo ovlašćenja da raspiše izbore.

"Jedini način da se izbori odlože je ako se proglasi vanredno stanje, a zatim produži mandat skupštinama opština i gradonačelnicima, ili ako sve političke stranke u parlamentu pristanu na odlaganje izbora. Time se stvara privremeni pravni okvir koji daje predsjedniku moć da odloži izbore“, kaže Krasniqi.

Postupanje van ovih okolnosti, prema Krasniqiju, bilo bi protivno ustavnim i zakonskim ovlašćenjima predsjednika i ne bi bilo valjano odlaganje izbora.

U martu 2020. godine, kada je na Kosovu počela pandemija, bivši predsednik Hashim Thaçi odlučio je da odloži izbore za gradonačelnika Podujeva.

Do maja prošle godine, aktuelni premijer Albin Kurti tražio je održavanje izbora.

Čak i u ovom slučaju, prema rečima Alberta Krasniqija, pravni okvir nije poštovan i bio je u suprotnosti sa ovlašćenjima predsjednika. Prema njegovim riječima, ovaj slučaj ne treba uzeti kao presedan za ponovno odlaganje izbora.

U međuvremenu, infektolog Hamdi Ramdani kaže da bi Kosovo trebalo da se usredsredi na borbu protiv pandemije, jer je trenutno broj smrtnih slučajeva od koronavirusa veoma visok.

"Pitanje odlaganja izbora za nekoliko dana ili nekoliko sedmica je potpuno političko, za šta se politički subjekti moraju složiti. Ali, mislim da bi svaka institucija, svaki građanin, svaki političar trebalo da se usredsredi na to kako se boriti protiv pandemije koronavirusa", kaže Ramdani.