Specijalni sud

Na drugoj pripremnoj konferenciji za suđenje u slučaju bivših čelnika Organizacije ratnih veterana OVK, Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, razgovaralo se o paketima koji su prošle godine dostavljeni kancelarijama te organizacije, prenosi Lajmi.

Kancelarija specijalizovanog tužioca navela je da su ti materijali povjerljivi, za šta je odbrana rekla da optuženi nisu upoznati sa prirodom tih dokumenata. Iz tužilaštva poručuju da je sve bilo navedeno da je u paketima zaštićeni materijal.

„Sve što se pominje u paketima materijala je zaštićeni materijal, posebno ovo se pominje u stavu 37, odluke o potvrđivanju. Kao što sam juče rekao, sve što je juče rekla odbrana dokazuje da je jasno da su dostavljeni materijali povjerljivi, prigovori Gucatijeve odbrane odnose se prvo na klasifikaciju podnetih dokumenata i njihovu autentičnost, ali će Specijalno tužilaštvo na suđenju izvesti dokaze koji će dokazati da su dostavljeni materijali klasifikovani kao povjerljivi. Sudije će saslušati dokaze u vezi sa dijelovima ovih dokumenata koji su prikazani medijima", rekao je tužilac.

Međutim, iz odbrane optuženog je rečeno da Gucati i Haradinaj, osim što nisu znali da li su ti dokumenti poverljivi, nisu znali ni da li su autentični.

Advokat Hysnija Gucatija, Jonathan Elistan Ris kaže da Specijalno tužilaštvo nije verifikovalo zaštićeni povjerljivi status dokumenata.

„Optuženi su jasno izneli svoj stav, nisu znali da je priroda ovih dokumenata povjerljiva ili da su ti dokumenti autentični ili lažni, gospodin Gucati nije advokat, treba ih vidjeti i prihvatiti kao komentare lica koja nisu advokati”, rekao je Ris.

Advokat Nasima Haradinaja, Tobi Kadman, podržao je Gucatijevu odbranu.

"Naš stav je sličan stavu gospodina Risa, jer prema našem mišljenju, sudsko vijeće će morati pogledati sve te video zapise, sve konferencije za štampu i sve komentare u medijima, te ih staviti u kontekst. Sudskom vijeću nije dovoljno da detaljno pogleda materijal samo iz transkripata, već ih mora pogledati u jednom kontekstu prije donošenja odluka", rekao je Kadman.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net