Nikada nije pomislila da će nekoga moliti za vazduh, da je pusti da diše, navodi žrtva porodičnog nasilja Mergime Kajtazi u ispovijesti za RSE.

Mergime (Mërgime) Kajtazi, pravnica i Mitrovica, odlučila je da ostavi porodicu i karijeru na Kosovu zbog momka koji će kasnije, kao suprug, nad njom vršiti fizičko i psihičko nasilje.

Prije pet godina (2016.) odlučila je da se vjeri i ode u Sjedinjene Države, kod momka porijeklom sa Kosova, a s kojim je bila dvije godine u vezi. Ubrzo su se i vjenčali u Nju Jorku.

"Ono što o njemu nisam znala jeste da je bio nasilan", kaže Mergima u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Tri dana nakon zajedničkog života, došlo je i do prvog nesporazuma.

"Sjećam se, bili smo u spavaćoj sobi, govorio je o nečemu i samo sam okrenula glavu i rekla mu da ne želim da ga slušam."

Nakon toga, suprug ju je uhvatio za rame, stavio glavu na krevet, ostavivši je bez vazduha, kaže, oko 30 sekundi.

"Bože, šta mi se dešava", pomislila je ona, ne mogavši da vjeruje šta ju je zadesilo.

Nedjelju dana kasnije, Mergima je počela da radi. Uslijedio je ponovo napad od supruga "zato što je upotrebila dezodorans u kuhinji".

"Toliko je to bilo šokantno, i to sam prije svega doživela kao lični poraz. Ostavila sam posao, porodicu i društvo (na Kosovu). Moj mozak nije mogao da shvati da sam žrtva nasilja", navodi ona.


Merigme Kajtazi, nakon što se spasila od nasilnog partnera, danas živi i radi u SAD odakle je za RSE ustupila ovu fotografiju.

Napadi su se nastavili, iz, kako ističe, različitih razloga.

"Tačno sam znala kada bi hteo da me tuče. Šta god da sam rekla, bilo je nebitno", dodaje.

Grizao joj je ruke, udarao šamare, i maltretirao ju je zabranjujući joj da spava. Terao ju je i na seksualni odnos, na silu.

Osjećajući se krivom i uplašenom da o tome govori sa porodicom, Mergima je trpela fizičku torturu dugo vremena.

Pomoć nije pronašla ni kod njegove porodice, koji su joj rekli da treba da „začepi usta“, i da "žene to same traže".

Osjećala se beznadežno i zato sto je sama u stranoj zemlji.

"Jednom sam izašla iz kuće i trčala prema policiji. Stigao me je, i vratio kući", ističe.

"Znala sam da mi niko neće povjerovati, jer je bio veoma šarmantan", kaže Mergima.

Ono što svako treba da zna, navodi ona, jeste da se nasilje kod parova dešava s različitim profilima ljudi. Smatra da su sposobnosti nasilnika za manipulacijom kao i osjećaj krivice, utiču na to da žrtva ćuti.

"Nasilnici su istovremeno i najbolji manipulatori u društvu. Toliko manipulišu tobom, da ti sam počneš da sumnjaš u tvoju stvarnost", kaže Mergima.


Mergime Kajtazi, još jedna fotografija iz privatnog albuma, nekadašnje žrtve porodičnog nasilja

Kako se spasila?

Ipak, kulminaciju je doživjela 2018. godine. Uspjela je da ga snimi, i tako osigurala dokaz za napad koji je izvršio nad njom.

Policija ga je ubrzo uhapsila, proveo je noć u zatvoru, a potom je kažnjen prinudnim radom i poslat na program rehabilitacije za nasilnike. Mergima je postigla mir onda kada mu je izdata naredba da ne smije da joj se približi ili kontaktira, u suprotnom će biti kažnjen zatvorom 5 godina.

Mergima danas u SAD-u radi kao advokat, uspjela je da položi potrebne pravne ispite, a država joj je pomogla i u sticanju američkih dokumenata za boravak kao i psihološku pomoć.

"Najveći problem na Kosovu jeste što pojedini muškarci rastu misleći da imaju svo pravo svijeta da tuku žene i da ih 'učinu ljudima'", kaže Mergima.

Protesti i revolt protiv nasilja nad ženama na Kosovu ponovo su pokrenuti ove nedjelje na Kosovu, nakon ubistva 18-godišnjakinje iz Uroševca, koju je do smrti maltretirao njen suprug. Te reakcije je pratila i Mergima i primjećuje da je kultura okrivljavanja žrtve i pravdanja zlostavljača i dalje prisutna.

Osim što država treba da ima potrebne mehanizme za sprečavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama, ona smatra da i društvo kao i glas žrtava može pomoći ostalim žrtvama.

"Ukoliko moja historija pomogne jednoj drugoj ženi da izađe iz te situacije, onda sam ja najsrećnija na svijetu", kaže Mergima.

Na Kosovu su do juna ove godine zabilježena dva slučaja ubistva žena, a tokom 2020 sedam.

Na osnovu zvaničnih podataka, do juna 2021 zabilježeno je 1,132 slučajeva nasilja u porodici, a 1,063 žrtve su bile žene.