Ministar unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla isključuje mogućnost da državljani Afganistana budu smješteni u Studentskom centru u Prištini, ali i naglašava da će Kosovo primiti oko 2.000 ljudi iz Afganistana.

On nije precizirao kada će doći izbjeglice iz Afganistana na Kosovo, ali je rekao da su u stalnoj komunikaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i američkom ambasadom na Kosovu, dodajući da postoje alternativna rješenja za smještaj Afganistanaca.

„Postoji nekoliko različitih alternativa za smještaj ali i za način na koji se primaju i transportuju do mjesta gdje će biti smješteni. Studentski centar bio je jedna od alternativa, ali šanse za to su zaista minimalne. Međutim, ne treba zaboraviti da Kosovo ima izuzetno male kapacitete da se nosi sa takvim vanrednim situacijama. Čak su i SAD i NATO iznenađeni kako se stvari sada odvijaju. Ali, mogu slobodno reći da su šanse da afganistanski državljani koji traže privremenu zaštitu na Kosovu budu smješteni u Studentskom centru minimalne, ili više nije aktuelno", rekao je Sveçla.

Sveçla je naveo i da će izbjeglicima iz Afganistana po zakonu biti omogućen boravak na Kosovu do godinu dana.

Izvor: Slobodna Evropa/Kosova press