Specijalni sud

Specijalizovana vijeća Kosova saopštila su da će četvorici optuženih bivših lidera OVK u Hagu biti suđeno u zajedničkom postupku, piše Gazeta express.

Kako navodi taj medij, to je navedeno u odgovoru Specijalnog suda televiziji T7.

Bivši lideri OVK Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi nalaze se u pritvoru u Hagu, jer su pred Specijalnim sudom optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Optužnica protiv njih potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, a objavljena 5. novembra.

"U slučaju Specijalnog tužioca protiv Thaçija i drugih, pretpretresni sudija još uvijek nije odlučio kada će slučaj biti ustupljen pretresnom vijeću. Slučaj je trenutno u pretkrivičnoj fazi. Tokom ove faze, pretpretresni sudija održava ročišta, po potrebi, kako bi pripremio postupak. Na pretresnom sudiji je da na osnovu argumenata strana odluči kada će se predstaviti predraspravni spisi. Kada se pripreme završe, pretpretresni sudija će ustupiti spis predmeta tročlanom vijeću i rezervnom sudiji, koje će imenovati predsjednik. Datum prenosa spisa predmeta pretresnom vijeću i datum početka suđenja nisu određeni. Suđenje će biti zajedničko", navode iz Specijalizovanih vijeća.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express