Razriješenje Vladete Daka

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je da je odluka predsjednice Vjose Osmani o razriješenju predsjednice Centralne izborne komisije Valdete Daka neustavna, prenosi Reporteri.

Između ostalog, Hasani je rekao da je odluka Osmani o smeni Dake poruka zastrašivanja drugim nezavisnim telima.

„Ovo je očigledna ustavna povreda iz više razloga. Prije svega, predsjednik republike u bilo kojoj zemlji koja ima ustavnu parlamentarnu demokratiju sa republičkim sistemom ne može da razriješi nijednog člana tijela koje organizuje i priprema održavanje izbora. Ovaj prerogativ pripada organima za imenovanje, samo u slučaju bilo kakve disfunkcije tih organa, predsjednik republike, u dogovoru sa njima, može izvršiti izbor i imenovanje odgovarajućeg kandidata. U svim ostalim slučajevima, predsjednik ima samo pravo da imenuje, a ne da razriješava. To je zato što predsjednik mora da obavi potrebne konsultacije za tako nešto sa ovlašćenjem za imenovanje člana CIK-a“, rekao je Hasani.

Naglasio je da predsjednik Kosova ili bilo koji predsjednik koji je dio ustavne parlamentarne demokratije nema pravo na autonomno odlučivanje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri