Član predsjedništva LDK

Član predsjedništva Demokratskog saveza Kosova (LDK) Muhamet Hamiti izjavio je da je Kurtijeva vlada nesposobna da vodi istinski dijalog, prenosi Ekonomija onlajn.

Hamiti je istakao da Kurtijeva vlada nema jasan plan i da je njen spoljnopolitički program, čiji je dio vezan za dijalog Beograda i Prištine, veoma slab.

„Dok je LDK bio u poziciji da vodi dijalog Samoopredjeljenjen je iz opozicije stalno tvrdio da bi to uradili bolje. Kada su došli na vlast pokazali su da im je trebalo dva mjeseca da usvoje vladin program, čija je spoljnopolitička agenda veoma slaba. Nema vizije, postoji neizvjesnost, ne postoji plan za nova priznanja ili članstva u raznim organizacijama", rekao je Hamiti.

Hamiti se nada da će vlada nastaviti sa procesom dijaloga i da Kosovo neće preuzeti krivicu na sebe za neuspjeh u nastavku ovog procesa.

„LDK je stranka koja se zalaže za jake institucije. Spoljna politika je u rukama vlade, očekujemo da će uz konsultacije sa predsjedništvom ispuniti svoju dužnost i nastaviti da vodi dijalog, a ne da stagnira u ovom procesu. Status kvo odgovara Srbiji a ne Kosovu, tako da ne bismo trebali da dajemo Srbiji alibi za tvrdnju da se dijalog ne nastavlja zbog Kosova", naglasio je Hamiti.

LDK kaže da dijalog ne sme da utiče na teritorijalni integritet i ustavne kosovske propise.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online