Pravovremena reakcija

Na teritoriji Kosova pojava ptičijeg gripa prijavljena je 25. maja, kada su u porodičnim domaćinstvima otkriveni prvi slučajevi zaraze, rekao je gostujući u Jutarrnjem programu RTK2 šef sektora za zaštitu zdravlja životinja Kosovske agencije za veterinu Bafti Murati.

"Odmah smo izašli na teren, naše službe reagovale su na pravi način i ono što je najbitnije širenje virusa je zaustavljeno, sada slijede naredni koraci. Ono što mogu da naglasim je da smo na teritoriji Kosova nakon prve prijave ptičijeg gripa pa do sada imali oko 2.000 komada uginule živine u 35 domaćinstva, i mislim da smo pravovremeno reagovali. Prvi zadatak svakog farmera kada primjeti ovakvu ili bilo koju drugu bolest kod životinja jeste da se obrati veterinaru, a onda će kasnije naše ekipe izaći na teren i odraditi svoj dio posla. Veoma bitna stvar je da takvu uginulu živinu ne bacaju svuda jer se i na taj način može širiti zaraza“, rekao je Murati.

Prema njegovim riječima, svi koji su imali štetu mogu se javiti na besplatan broj telefona 0800-111-22, ostaviti podatke i koliku su štetu pretrpeli.

"Imamo obavezu da na zajedno sa ministarstvom procenimo stanje i štetu nadoknadimo", rekao je Murati.

Izvor: Kosovo Online/RTK2