Izvršni direktor EPIK

Izvršni direktor Instituta za evropsku politiku Kosova (EPIK) Demuš Shasha u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je za evropsku perspektivu Kosova ključno postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

On pozdravlja izjavu izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, da postizanjem sporazuma sa Srbijom Kosovo dobija status zemlje kandidata za pristupanje EU, ali napominje da su očekivanja Kosova mnogo veća.

“Osim statusa kandidata Kosovo očekuje viznu liberalizaciju, neku vrstu garancija za članstvo u NATO i u Ujedinjenim nacijama, tu su garancije za članstvo u Savjet Evrope. Ono što je rekao gospodin Lajčak je indikator da postoji određena diplomatska dinamika, koja ukazuje na to da će u nekoliko sljedećih mjeseci biti očekivano od strane Kosova i od strane Srbije da prepoznaju dobrobit od finalnog sporazuma”, kazao je Shasha.

On ukazuje da je Kosovo od svih zemalja Zapadnog Balkana u najnezavidnijoj situaciji u okviru procesa evropskih integracija.  

“Čak je i Bosna i Hercegovina ispred Kosova. Bosna i Hercegovina je predala zahtjev za dobijanje statusa zemlje kandidata, mi to još nismo uradili, zato što očigledno nema takvog političkog apetita u okviru Evropske unije”, navodi Shasha.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija za Kosovo tokom 2021. godine, direktor Instituta EPIK Demuš Shasha smatra da je u ovom trenutku tako nešto nemoguće. Prema njegovom mišljenju, najpozitivniji scenario može biti sljedeće godine ako Kosovo u okviru dijaloga i vladavine prava napravi izvesne pomake.

“U okviru ove godine nije realno očekivati viznu liberalizaciju zbog pandemije koronavirusa. U jednoj političkoj sredini gdje Njemačka vraća granice sa Austrijom i Češkom nerealno je da će ta Njemačka ukloniti granice sa nekom trećom zemljom. Pored toga imamo i nedovoljan napredak u okviru vladavine prava i dijaloga i zato ne vidim mogućnosti da bude napertka u 2021. godini”, zaključuje Shasha.

Izvor: Kosovo Online