Nada se promjenama

Bivša ambasadorka Kosova u Italiji Alma Lama ocjenila je da se ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz još uvijek nije snašla u ulozi glavnog diplomate, izražavajući nadu da će se to promjeniti u narednom periodu.

Lama je na Facebooku savjetovala Gërvallu-Schwarz da je njen posao da vodi spoljnu politiku i da nema potrebe da se miješa u unutrašnju politiku.

"Cijenite poziciju koja vam je data da predstavljate Kosovo na međunarodnoj sceni, da postanete njegov advokat, a ne da ga napadate zbog zločina i korupcije. U spoljnoj politici ne govoriti sve mane vaše zemlje, jer to rade vaši protivnici, u slučaju Kosova vrlo žestoki i moćni neprijatelji poput Srbije i Rusije", napisala je Lama.

Ona je dodala da Specijalni sud nije posao Donike Gërvalle-Schwarz.

"Kada je vaša zemlja napadnuta zbog toga, morate je braniti, govoreći da je Kosovo pokazalo spremnost da kazni ratne zločine uspostavljanjem ovog suda, ne kriveći one koji su to odobrili. Ovde se morate distancirati od stava Samoopredjeljenja koji smatra da je njegovo osnivanje pogrešno. Kosovo treba očistiti od optužbi", navodi Lama.

Prema njenom mišljenju "Specijalni sud radi svoj posao i ostaje da se vidi hoće li ozbiljni navodi protiv pritvorenih biti potkrepljeni".

"Čak i ako se potvrdi, odgovornost snosi pojedinac, a ne OVK, koja je bila vojna formacija koja se borila za slobodu, nastala usred okupiranog i progonjenog naroda iz Srbije više od jednog vijeka. Ministar spoljnih poslova ne bi trebalo da vidi samo crno-bijelo, već i sve boje. Glavni diplomata ima zadatak da učini da druge zemlje vide najljepše boje svoje zemlje", zaključila je Lama.

Izvor: Kosovo Online