Glavni tužilac Kosova

Glavni tužilac Kosova Aleksandar Lumezi i generalni direktor policije Samedin Mehmeti istakli su da su posvećeni bezbjednosti novinara i da imaju za cilj da tužilaštvo i policija poštuju načela slobode štampe i u potpunosti poštuju Zakon o zaštiti novinarskih resursa, koji štiti izvore informacija, prenosi Ekonomija onlajn.

Lumezi je izdao obavezujuća uputstva za sve tužioce kojim se nalaže izbjegavanje preduzimanja istražnih radnji protiv medija ili novinara koji su u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje se odnose na zaštitu novinara.

Obavezujuće uputstvo podsjeća tužioce da shodno zakonu novinari ne mogu da budu krivično gonjeni u slučajevima kada ostvaruju svoje pravo ćutanja o izvorima informacija.

Lumezi je od svih tužilaca zahtjevao da ga obavjeste prije preduzimanja istražnih radnji protiv novinara ili medijskih stručnjaka.

Glavni tužilac Lumezi i generalni direktor policije Mehmeti uvjeravaju javnost i medije da je zaštita prava novinara i drugih medijskih profesionalaca od najveće važnosti za obe institucije i obvezuju se da će odmah preduzeti mjere protiv svih koji ih se ne pridržavaju ovih principa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online