Izgraditi mostove saradnje

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari sastala se s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philipom Kosnettom i službenikom ambasade za ekonomska pitanja Dilonom Grinom, prenosi RTK2.

Ministarka Rozeta Hajdari informisala je ambasadora o prioritetima ministarstva, podvlačeći povećanje konkurentnosti u industriji, poboljšanje trgovinskog bilansa zemlje, kao i privlačenje investicija i učešće dijaspore u ekonomskom razvoju zemlje.

Hajdari je podsjetila na posvećenost regionalnoj saradnji u inicijativama za razvoj turizma i drugih industrijskih sektora, kao i na dobre trgovinske odnose - uvijek u okviru u kojem se Republika Kosovo tretira ravnopravno sa zemljama regiona jugoistočne Evrope.

Ambasador Kosnett je izrazio volju vlade SAD za novom fazom bilateralnih odnosa, koja označava prelaz sa pružanja pomoći na izgradnju partnerstva sa Kosovom, uključujući ulaganja iz dijaspore.

Pohvalio je posvećenost regionalnoj saradnji, ističući da je regionu potrebno Kosovo i da Kosovo treba da slijedi svoje interese kroz različite mehanizme saradnje. Ambasador Kosnett podsjetio je da su vladavina prava i dobro upravljanje od suštinskog značaja za privlačenje investicija i izgradnju novih mostova sa dijasporom.

Ministarka Hajdari zahvalila se ambasadoru Kosnettu na kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Država.

Izvor: Kosovo Online/RTK2