Borba protiv pandemije

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je više od 140 slučajeva britanskog soja koronavirusa registrovano na Kosovu, prenosi Koha.

Ovo ministarstvo je nedavno predložilo vladi novi set mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa o kojima će se danas odlučivati.

U obrazloženju za uvođenje novih mjera koje prenosi Koha navodi se da je 147 pozitivnih uzoraka koronavirusa poslato na dalje testiranje kako bi se utvrdilo da li je riječ o britanskom ili južnoafričkom soju virusa.

Od ukupnog broja testiranih uzoraka za čak njih 97,27% je potvrđeno da je riječ o britanskom soju, dok nije bilo potvrde o južnoafričkom, naveli su iz ovog ministarstva.

U obrazloženju se takođe navodi da je u posljednje dvije nedelje – od 19. marta do 1. aprila, registrovano ukupno 11.577 pozitivnih slučajeva, a da je preminulo čak 150 ljudi. Stopa smrtnosti je 1.29%.

Ministarstvo zdravlja ocjenjuje da je neophodno ograničiti slobodu kretanja, okupljanja i pružanja usluga i poslovanja.

Već danima se na Kosovu priča o uvođenju novih, strožijih mjera u borbi protiv pandemije, među kojima su i zatvaranje tržnih centara, ugostiteljskih i drugih objekata. Iako za sada nema zvanične potvrde, mediji danas javljaju da će jedna od mjera biti i uvođenje policijskog časa.

Mediji ujedno javljaju da se danas u 15:00 premijer Albin Kurti sastao sa svojim ministrima kako bi razgovarao o uvođenju novih mjera.