Prvi sporazum između EU i Kosova

Na današnji dan navršava se pet godina od kada je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova, podsjeća portal Reporteri.

Ovo je bio prvi ugovorni sporazum između EU i Kosova, koji je potpisan 27. oktobra 2015. godine i dobio saglasnost Evropskog parlamenta, a ratifikovala ga je Skupština Kosova.

Proces potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), je počeo kada je Savet za opšte poslove EU odobrio prijedlog Komisije za početak pregovora 12. decembra 2012. Na osnovu ovog izvještaja, 28. juna 2013, Savjet EU je odlučio da pokrene pregovore o SSP između Kosova i EU.

Reporteri navodi da su Sporazumom predviđene brojne koristi koje utiču na političko i ekonomsko stanje, kao i približavanje nivoa zakonodavstva principima EU, što kao rezultat treba da pruži poboljšanje rada institucija i poslovnog okruženja.

Što se tiče politike, Kosovo se obavezalo da će voditi još ambiciozniju agendu reformi, usmjerenu na politički, ekonomski i socijalni razvoj, a sa druge strane EU se zalaže da Kosovu pruži sve instrumente kojima raspolaže, uključujući finansijske, kako bi se postigla primjena ovih reformi, tako da Kosovo može da ispuni kriterijume za članstvo.

Sa ekonomske tačke gledišta, Sporazum jača ekonomske i trgovinske odnose između Kosova i EU postepenim stvaranjem zone slobodne trgovine između EU i Kosova.

Između ostalog, Sporazum pruža tehničku i finansijsku podršku kosovskim ekonomskim reformama koje će dovesti do jačanja funkcionalne tržišne ekonomije, koja će biti u stanju da se nosi sa konkurentskim pritiskom tržišta EU.

Vlada Kosova je predvidela sve ove akcije kroz Nacionalni program za sprovođenje Sporazuma, koji je odobrila Skupština Kosova. Ovaj program je glavni dokument nacionalne politike za pristupanje EU i primarni cilj programa je ispunjavanje obaveza u rokovima predviđenim ovim sporazumom.

EUIzvor: Kosovo Online/Reporteri