Predsjednik stranke

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da će poslanici ove stranke ostati u sali parlamenta kada se bude glasalo za predsjednika Kosova, čime će omogućiti izbor Vjose Osmani.

"Nakon sastanka sa organima stranke, odlučeno je da LDK neće ometati izbor predsjednika, već će poslanici učestvovati na sjednici", rekao je Abdixhiku.

Parlamentarna grupa LDK je na današnjem sastanku razgovarala o pitanju izbora predsjednika Kosova, a trebalo bi da donese i odluku da li će glasati za Vjosu Osmani prilikom izbora na tu funkciju.

"Razgovarali smo o apolitičnom položaju Vjose Osmani kao predsjednice. Ove razgovore sam predstavio partijskim organima. Poslije diskusije, svi smo odlučili da nećemo ometati izbor. LDK će učestvovati u glasanju, ne dovodeći u pitanje odluku poslanika. Očekujem da se svi ponašaju kao institucionalisti“, rekao je Abdixhiku na konferenciji za novinare.

On je dodao da je kao predsjednik LDK uključen u proces izbora novog predsjednika.

"Svijesno sam uključen. Čuo sam glasine da bi LDK trebalo da ostane ravnodušan i da ne bi trebalo da se bavi pitanjem izbora predsjednika. Snagom koju trenutno imamo u Skupštini, sa 12,6 odsto, imao sam dvije mogućnosti, da sprečimo izbor predsjednika ili da učestvujemo u izboru, izabrali smo drugo", izjavio je Abdixhiku.

Da podsjetimo, za izbor novog predsjednika Kosova neophodno je da u trenutku glasanja u parlamentu bude najmanje 80 poslanika od 120. Sa 15 poslanika LDK Samoopredjeljenju treba još samo sedam glasova nacionalnih manjina za izbor Vjose Osmani, nezavisno od stava AAK i PDK.

Izvor: Kosovo Online