Poznati kandidati za većinu ministarskih mjesta u novoj vladi

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova zakazana je za ponedjeljak 22. mart, a očekuje se da će tog dana biti izabrani predsjednik i potpredsjednici Skupštine, nakon čega će v.d. predsjednika Vjosa Osmani predložiti mandatara za sastav nove vlade, prenosi Telegrafi.

Kako navodi Telegrafi, očekuje se da će na čelu Skupštine Kosova biti Glauk Konjufca, dok bi Ministarstvo spoljnih poslova pripalo Doniki Gervalli.

U Ministarsrtvo unutrašnjih poslova vratio bi se Gjelal Sveçla, dok bi Ministarsvom prosvete mogla da rukovodi Arberie Nagavci.

Sve se više pominje da će na čelo Ministarsta zdravlja doći Arben Vitia, dok se kao kandidati za ministra kulture spominju Hajrulah Çeku i Faton Peci, mada bi Peci mogao da preuzme i Ministarstvo poljoprivrede.

Na čelu Ministarstva pravde viđena je Albulena Haxhžiu, dok su mogući kandidati za resor finansija Hekuran Murati i Besnik Bislimi.

Bislimi bi mogao da bude izabran i na funkciju potpredsdnika vlade, dok mi nova ministarka trgovine mogla da bude Rozeta Hajdari.

Očekuje se da će Ministarstvom životne sredine upravljati Liburn Aliu, dok će Ministarstvom administracije i lokalne samouprave rukovoditi Emilija Redžepi.

Ukoliko ovi političari zauzmu ministarske funkcije, njihova mjesta u parlamentu zamjeniće poslanici sa liste koji su poslije njih osvojili najviše glasova.

Za sada nije poznato ko će biti ministar u novoj Vladi Kosova iz redova Srpske liste.