Verifikacija i prebrojavanje

Preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara na Kosovu već su objavljeni, ali konačni rezultati i njihovo potvrđivanje mogu potrajati još najmanje dvije nedjelje, piše Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Zvanično, niko ne navodi tačan datum, ali na osnovu dosadašnje prakse, postupci se ne mogu blagovremeno završiti.

Na parlamentarnim izborima 2019. godine trebalo je 52 dana da se potvrde rezultati izbora, dok su 2017. godine, konačni rezultati izbora objavljeni 18 dana nakon što su održani.

Na tim izborima bilo je prebrojano više od 500 glasačkih kutija, ali glasovi dijaspore putem pošte bili su višestruko niži u odnosu na ovogodišnje izbore.

Na parlamentarnim izborima 2014. godine, Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate 16 dana nakon izbora.

Trenutno, sa prebrojanim glasovima na izborima održanim 14. februara, Pokret Samoopredjeljenje osvojila je 47,85 odsto glasova, zatim Demokratska partija Kosova 17,41, Demokratski savez Kosova 13,08 odsto glasova, dok je Alijansa za budućnost Kosova osvojio je 7,43 odsto glasova.

Na izborima 14. februara učestvovalo je više od 830.000 ljudi.

Zašto proces traje toliko dugo?


Nakon zatvaranja biračkih mjesta, povjerenici na biračkim mjestima broje glasove za političke subjekte i kandidate za poslanike. Zatim se sav izborni materijal šalje Centru za prebrojavanje glasova, gdje se verifikuju podaci koje šalju biračka mjesta.

U slučaju neslaganja u rezultatima obrazaca sa glasačkim kutijama ili sumnje na nepravilnosti, materijali se stavljaju u karantin i započinje postupak verifikacije. To su dugotrajne procedure. Zvaničnici su potvrdili da je 101 glasačka kutija stavljena u karantin od izbora 14. februara.

Nakon razjašnjavanja eventualnih nejasnoća, zatim započinje postupak verifikacije i prebrojavanja uslovnih glasova i onih dobijenih poštom od dijaspore. Ovaj proces takođe traje nekoliko dana.

Proces traje dugo, jer i nakon svake odluke svaka stranka ima pravo žalbe Izbornom panelu za predstavke i žalbe, a zatim Vrhovnom sudu.

Šef sekretarijata Izbornog panela Mule Deksu rekao je da trenutno u ovoj nezavisnoj instituciji postoji samo jedna žalba.

Inače, više od 27.249 birača ostvarilo je pravo na uslovno glasanje u nedjelju, 14. februara. Ova vrsta glasanja je dozvoljeno na svim biračkim mjestima, za osobe koje se ne nađu na spisku ili glasaju van svojih opština, ali to CIK takođe verifikuje, kako bi se uvjerile da nisu glasale dva puta na konačnom biračkom spisku.

Tačan broj glasačkih listića se još provjerava, ali CIK je u zakonskom roku, koji je bio do 12. februara 2021. godine, dostigao rekordan broj od 43.447 paketa glasačkih listića iz inostranstva.

Od 20. februara CIK je verifikovao 16.800 koverti sa glasačkim listićima.

Od toga je odobreno 11.800, dok je 4.950 odbijeno.

Prema riječima portparola CIK Valmira Elezija,  koverte su odbijene jer su neke od njih poslale osobe koje nisu registrovane kao glasači van Kosova, tokom perioda za prijavu.

Na spisku stranih glasača, zahtjeve za glasanje odobrilo je više od 103.000 građana Kosova.

Skupština tokom marta


Nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, konstituisanje novog zakonodavnog tijela mora biti izvršeno u roku od 30 dana.

Sa trenutnom dinamikom, skupština se može konstituisati tokom marta.

Skupština zatim bira novu vladu, koju će prvi put od 1999. godine, najvjerovatnije formirati samo jedna albanska stranka.

Pokret Samoopredjeljenje je do sada, prema projekcijama, uspio da osvoji  56 mjesta, što se glasovima dijaspore može dodatno povećati.

Neke stranke nesrpskih zajednica izrazile su spremnost da budu dio vladajuće koalicije, pa se ne očekuju odlaganja u formiranju nove Kurtijeve vlade.

Prvi izazov za vladajuću koaliciju biće izbor novog predsjednika Kosova, jer ovaj proces zahtjeva učešće više od 80 poslanika u glasanju.

Izvor: Kosovo online/Radio Slobodna Evropa