Član predsjedništva VV

Bivša ministarka pravde i član predsjedništva Samoopredjeljenja (VV) Albulena Haxhiu ističe da će jedan od prioriteta buduće vlade biti usvajanje Nacrta zakona za oduzimanje nelegalno stečene imovine, prenosi Reporteri.

„U prošlom mandatu smo radili na izradi koncept dokumenta za ovo, sada je ostalo da se na osnovu tog koncepta, koji je takođe bio javan, izradi i obradi nacrt zakona u Skupštini Kosova“, kaže Haxhiu.

Ona naglašava da je svrha jačanje mehanizama za oduzimanje nezakonite imovine i teret dokazivanja na osobu koja mora da opravda imovinu.

„Takođe ćemo raditi na uspostavljanju Visokog istražnog biroa, koji će se baviti samo korupcijom na visokom nivou“, kaže ona.

S druge strane, Ehat Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta naglašava da Kosovo ima izuzetno napredan okvir u pogledu zaplene i konfiskacije imovine stečene kriminalnim aktivnostima, ali da je problem u primjeni zakona i da to ostaje izazov.

„Glavni problem na Kosovu je nedostatak sprovođenja zakona u praksi, nedostatak pravosnažnih presuda koje bi otvorile put za oduzimanje imovine stečene krivičnim djelima“, kaže Miftaraj.

On dodaje da bi tek nakon procesa provjere ova inicijativa Samoopredjeljenja dala rezultate.

„Inicijativa bi imala efekta kad bi imali nezavisne institucije pravde, nepristrasne i koje imaju volju i hrabrost da primene zakon, što danas ne postoji“, navodi Miftaraj.

Nacionalni koordinator za borbu protiv ekonomskih zloupotreba Shqipdon Fazliu kaže da su oni već sastavili izvještaj sa zaplenjenim iznosom za koji se sumnja da je nelegalno pribavljen.

„Trenutno možemo pružiti opšte podatke za 2020. godinu koji su sljedeći: zamrzavanje-oduzimanje: oko 19 miliona eura i konfiskacija: 476 hiljada eura“, rekao je Fazliu.

On je dodao da je ovaj izveštaj podnet Tužilačkom savjetu Kosova i da očekuje da će uskoro biti odobren.

Ipak, Fazliu nije pružio dodatne detalje o tome ko su ti ljudi čija je imovina zaplenjena i oduzeta.

„Jednom kada bude odobren, moći ćemo da pružimo detaljnije podatke“, zaključio je Fazliu.

Izvor: Kosovo Online/RTK1